VV Zwaagwesteinde grijpt laatste strohalm · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

VV Zwaagwesteinde grijpt laatste strohalm

zondag 01 mei 2016

Dankzij een zwaarbevochten 1-0 zege op It Fean ’58 heeft Zwaagwesteinde nog een kans op een verlengd verblijf in de tweede klasse. In deze degradatiekraker verdedigde Zwaagwesteinde haar vroeg verkregen voorsprong met hand en tand, stond men in de slotfase met de rug tegen de muur. Toch sleepte men een er overwinning uit, mede dankzij een fantastische safe van doelman Kleefstra.

Het niveau was zaterdag niet al te best, maar de spanning vergoedde veel. Beide ploegen vochten zo’n beetje voor hun laatste kans. De eerste kans van deze middag was voor de gasten, toen Erwin Tabak via een steekpass vrij voor doelman Johan Jan Kleefstra verscheen. Kleefstra redde met de benen. In de 14de minuut kwam Zwaagwesteinde op voorsprong toen Jesse Rozendal de bal uit een hoekschop van Wytze Pilat schampte en het leer plofte bij de tweede paal binnen: 1-0.

Na dit doelpunt nam It Fean ’58 het initiatief, maar mede doordat de Westereender verdediging een puike partij speelde, werd men maar amper gevaarlijk. Zelf kreeg Zwaagwesteinde nog een beste kans toen Wytze Pilat middels een steekbal René Nauta vrij voor doelman Andre de Graaf zette (schot naast) en Wymer de Vries kopte de bal uit een andermaal perfecte corner van Pilat net over. Vlak voor rust kregen de gasten nog een kans toen doelman Kleefstra bij een corner werd gehinderd. Hij kreeg gelukkig voor de thuisploeg assistentie op de doellijn.

Na rust een zelfde spelbeeld. It Fean ’58 wat Zwaagwesteinde terug drong, maar niks creëerde. Voor Zwaagwesteinde kwam het gevaar uit standaardsituaties. Louwrens Wagenaar kreeg geheel vrijstaand zijn hoofd echter niet tegen de bal uit een hoekschop van Wytze Pilat. Voor It Fean ’58 raakte Fokko Van der Veer uit een vrije trap de buitenkant van de paal. Pilat dwong met een schot uit een lastige hoek doelman De Graaf nog tot een moeizame redding, maar hierna moest de thuisploeg ver terug en in het laatste kwartier stond men met de rug tegen de muur. Invaller Jorn Tabak besloot een fraaie rush echter met een slap rollertje en toen Erwin Tabak langs twee man snelde en de bal klaar legde voor Raoul Dijkstra, die vervolgens de bal over de ballenvanger schoot, leek het de middag van Zwaagwesteinde te worden.

In de 90ste minuut leek It Fean ’58 toch nog op gelijke hoogte te komen. Erwin Tabak kapte naar binnen en krulde de bal naar de verre hoek. Aangezien er diverse spelers voor doelman Kleefstra stonden en hij het leer dus erg laat zag aankomen wist hij dit zuivere schot met een werkelijk formidabele reflex tot hoekschop te verwerken. Met deze uitermate knappe redding bezorgde hij zijn ploeg drie punten, want niet lang hierna floot de autoritair leidende arbiter Boland voor het einde.

En zo kon de derde overwinning van het seizoen worden bijgeschreven. Eentje waarvoor hard gewerkt moest worden. Door dit resultaat staat Zwaagwesteinde met nog twee wedstrijden te gaan drie punten achter op ONT dat twaalfde staat, een nacompetitieplek. Volgende week wacht de zware uitwedstrijd tegen koploper VEV ’67.

(C) Verslag: Door Ronald van Gennep