Zwaagwesteinde komt te kort FC Grootegast · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

Zwaagwesteinde komt te kort FC Grootegast

zondag 28 september 2014

Na 3 wedstrijden op rij heeft Zwaagwesteinde afgelopen zaterdag haar eerste puntverlies geleden. Fc Grootegast zegevierde op sportpark “De Wieken” met 0-3. En hoewel Zwaagwesteinde voor de rust en vlak na de rust enkele grote kansen om zeep hielp, was de zege van de gasten volledig verdiend.

Vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Nijemcevic nam Fc Grootegast het heft in handen. De gasten legden een uitstekend positiespel op de mat en de thuisploeg kwam telkens een stap te laat. Dit zou het beeld van de gehele wedstrijd worden, met name het Westereender middenveld werd bij tijd en wijle volkomen overlopen deze middag. Na 6 minuten volgde een eerste kans, toen Arjan Veenstra met een schot doelman Gerrit Daleman tot een moeizame redding dwong. Zwaagwesteinde had niks in te brengen maar kreeg plots een enorme kans toen Auke Westra alleen op doelman Erwin Mensink af kon gaan. Westra was echter besluiteloos en doelman Mensink kwam als winnaar uit de strijd. Aan de andere kant kopte Ronald Horinga een corner van dichtbij net naast.

Hoewel Fc Grootegast dus de baas was, kreeg Zwaagwesteinde in deze fase de beste kansen. Sven Rozendal probeerde doelman Mensink met een lob te passeren, maar zijn poging ging net naast. En na mistasten in de gastendefensie kreeg Auke Westra opnieuw een enorme kans, maar van dichtbij kon doelman Mensink nog net een hand tegen de bal krijgen.

Het duurde een half uur voordat Fc Grootegast haar prima combinaties in kansen kon omzetten. Rick Buma en Johan Beute kregen uitstekende kansen, maar doelman Daleman redde bij beide situaties. Daleman keepte een prima wedstrijd getuige ook zijn prachtige reflex bij een inzet van Arjan Veenstra, maar in de 44ste minuut moest ook de doelman zich gewonnen geven toen de gasten door het hart van de Westereender defensie sneden en via Rolf Hazenberg de verdiende 0-1 lieten aantekenen.

Meteen na rust kreeg Zwaagwesteinde binnen 2 minuten even zoveel kansen. Bijna vanaf de aftrap kopte Sven Rozendal de bal uit een voorzet van Durk van der Wal terug op Auke Westra. Westra’s kopballetje hobbelde via de paal in de handen van doelman Mensink. En even later schoot Sven Rozendal rakelings naast, maar hierna nam Fc Grootegast de regie weer stevig in handen. Arjan Veenstra profiteerde bijna van gestuntel in de Westereender defensie, maar in plaats van de bal rustig binnen te tikken, schoot hij de bal alleen voor doelman Daleman wild naast. De gasten hadden ook nog een strafschop kunnen krijgen, toen invaller Louwrens Wagenaar aan het shirt van Bennie Kits ging hangen, maar Nijemcevic wuifde dit weg. Wat echter een kwestie van tijd leek gebeurde na 63 minuten. Opnieuw zag de Westereender verdediging er niet goed uit, Arjan Veenstra kon vrij doorlopen en vloerde Daleman in de verre hoek: 0-2

De wedstrijd was gespeeld, FC Grootegast controleerde het duel en bij Zwaagwesteinde zat het er deze middag simpelweg niet in.

Wellicht had het nog spannend kunnen worden toen een indraaiende voorzet van Durk van der Wal door iedereen inclusief doelman Mensink werd gemist, maar de bal verdween rakelings naast. En toen invaller Jesse Rozendal een uittrap van doelman Mensink volledig verkeerd inschatte, kreeg Johan Beute een vrije doortocht richting doelman Daleman: 0-3 na 83 minuten spelen. Dit was tevens het laatste noemenswaardige moment deze middag, een middag waarin Zwaagwesteinde na de prima competitiestart even op de plaats werd gezet door Fc Grootegast.

Volgende week moet Zwaagwesteinde op zoek gaan naar eerherstel. Dit zal dan moeten plaatsvinden tegen Minnertsga. De wedstrijd op sportpark