300 gedichten over Noordoost Friesland gebundeld · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

300 gedichten over Noordoost Friesland gebundeld

zondag 13 november 2022

SNEEK – Presentatoren Frank Spijkers (Histotolk) en Mark Spijkers (Graaf van Medwert) van het RTV NOF-radioprogramma de SmachtWacht hebben in Theater Sneek hun lang verwachte Stad-, straat, steeg- en streekgedichtenbundel over Noordoost Friesland gepresenteerd. In hun radioprogramma kunnen de luisteraars (de zgn. Smachters) een aanvraag doen voor een gedicht over een plek in Noordoost Friesland. De SmachtWachters, zoals de presentatoren genoemd worden, gaan dan op de dag van de uitzending naar de betreffende plaats en vertrouwen hun poëtische woorden en satirische kijk op de plek des onheils toe aan het papier.

Dat heeft geresulteerd in een ruim 300 pagina’s tellende dichtbundel over Noordoost Friesland, over alle bekende en onbekende plekken in de regio. ‘Een bundel om trots op te zijn over een regio’, aldus de Graaf van Medwert. ‘Of zoals een luisteraar ooit schreef: diamanten in een berg met grind’. De vraag is natuurlijk, waarom de bundel niet in de eigen regio is gepresenteerd? ‘Dat hadden we natuurlijk liever gedaan’, verklaart de Histotolk, ‘maar op de een of andere manier waren we nergens welkom of voldeed de locatie niet aan het segment waarin wij willen acteren.’

De eerste druk van de bundel is op de presentatieavond al geheel uitverkocht. Bij voldoende belangstelling, wat logisch als bieten zou zijn, volgt spoedig een tweede druk, die via smachtwacht@rtvnof.nl voor €20,- te bestellen is.

De SmachtWacht is al meer dan 13 jaar elke woensdagavond van 21.00 tot 23.00 uur te beluisteren en bevat naast meedogenloze, humoristische en melancholische poëzie van de SmachtWachters belangrijke en satirische en cabareteske rubrieken, zoals Gerrit Gleufhoed de monumentenreporter en Goeroe Gerard die wekelijks op bijzondere wijze problemen van luisteraars oplost. Ook de Stad-, straat-, steeg- en streekgedichtenrubriek gaat gewoon door. ‘Er zijn nog zoveel plaatsen in de regio die een gedicht van ons verdienen’, zegt de Graaf van Medwert daarover. ‘Over een jaar of tien volgt deel twee’, stelt de Histotolk ons gerust.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio