5 tips voor het gebruik van een gas-BBQ 

wo. 21 december · 20:582022 · 20:58 · RTV NOF

LEEUWARDEN – Een geweldige BBQ-kok is een kok die de kneepjes van het grillen onder de knie heeft op een gasbarbecuegrill voor koken en andere kookstijlen op een gasbarbecuegrill. Het kan echter lastig zijn om het vlees lekker te bakken op zo’n BBQ. Specialiseer je hierin door gebruik te maken van de onderstaande tips! 

Pixabay
RECLAME

LEEUWARDEN – Een geweldige BBQ-kok is een kok die de kneepjes van het grillen onder de knie heeft op een gasbarbecuegrill voor koken en andere kookstijlen op een gasbarbecuegrill. Het kan echter lastig zijn om het vlees lekker te bakken op zo’n BBQ. Specialiseer je hierin door gebruik te maken van de onderstaande tips! 

Let op de gasbrander 

Steaks, hamburgers en groenten die van buiten naar binnen moeten worden dichtgeschroeid of gekookt, moeten tijdens het barbecueën direct boven de branders worden geplaatst. Een beetje olijfolie dat op de biefstuk wordt gesmeerd, voorkomt dat deze blijft plakken. Gebruik GEEN zout op het vlees voordat je een gasbarbecue gebruikt, omdat dit het vocht aantrekt en het vlees droog maakt. Als je het zout doet terwijl je begint te koken, gebruik dan grof zout om een ​​mooie zoute korst te krijgen. Een beetje grove zwarte peper kan ook lekker zijn.

Bereid de barbecue voor

Om de schone BBQ-kookoppervlakken op smaak te brengen, bestrijk je ze met bakolie, met behulp van een borstel of spray. Sluit de barbecue en laat deze ongeveer 20 minuten voorverwarmen en veeg het kookoppervlak vervolgens schoon met een schone, vochtige doek. Dit helpt voorkomen dat het voedsel aanbakt en kruidt de kookoppervlakken van de barbecue. Bij het barbecueën moet je bovendien altijd de grill kruiden voordat je op de barbecue kookt. Het concept is hetzelfde als het kruiden van een gietijzeren koekenpan. Merk op dat olijfolie het niet goed doet bij gebruik op hoog vuur. Probeer koolzaadolie.

Laat het vlees met rust

Je hoeft het vlees maar één keer om te draaien als je het op je BBQ kookt. Koken op de barbecue vereist wat geduld! Het vlees heeft ook ruimte nodig. Plaats de grill niet te vol wanneer je je gasbarbecue gebruikt, anders kan hij ongelijkmatig warm worden. Er moet minimaal 2 cm ruimte tussen de stukken vlees zitten. Zorg er ook voor dat je voldoende gas hebt, zodat de kooksessie ononderbroken kan verlopen.

Maak gebruik van marinades

Voor meer intense of gevarieerde smaken, overweeg om vleesmarinades te gebruiken voor BBQ-koken. Je marineert het vlees voordat je gaat BBQ-en volgens de instructies van de marinademaker of kookt op een gasgrill recepten. Voor het marineren kun je grote diepvrieszakken gebruiken. Doe gewoon het vlees en de marinade erin, sluit af en schud. Zet in de koelkast, af en toe schudden, tot je klaar bent om te barbecueën. Zorg ervoor dat je overtollige marinade afgiet voordat je gaat koken.

Weg van de brander

Hele kippen, braadstukken en de meeste visfilets hebben indirecte warmte nodig bij het koken op een gasbarbecue. Probeer de barbecue voor te verwarmen met alle branders en als de grill heet is, zet je één kant van de BBQ uit, leg je het langzaam kokende voedsel op de niet-aangestoken BBQ-branders en sluit je het deksel. In feite wordt de barbecue dan een oven. Dit zal helpen om het vlees gelijkmatig te garen, bruin te maken en tegelijkertijd sappig en mals te houden. Gebruik eventueel een vleesthermometer om te bepalen wanneer het gaar is.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.