Albanië reis en eikenprocessierups in Weekend Nieuwsshow

Maandag 05-08-2019
DE WESTEREEN - Het radioprogramma De Weekend Nieuwsshow ontving in het midden van de zomer weer aantal interessante gasten. Hinke Gorter was net terug van een bijzondere reis en Pjerke Pot vertelde over zijn beroep. 

,,Heel confronterend” vond Hinke Gorter het, de reis die ze met negen jongeren en drie begeleiders uit de regio naar Albanië maakte. ,,Mensen slapen er gewoon op de grond, op beton. Dat dat kan, hakte er wel in bij die iedereen die mee was. De jongeren zijn er echt wel door veranderd.” De groep trok naar Albanië om er voedselpakketten uit te delen. ,,Die hebben we bij elkaar gehaald door in Nederland heel wat donaties op te halen met het doen van klusjes”, vertelt Gorter.

De eikenprocessierups rukt op naar het Noorden, voorspelt boomverzorger Pjerke Pot uit Kollumerzwaag. ,,Deze zomer zijn we vooral in Noord-Brabant aan de slag geweest, maar ik vrees dat we volgend jaar dichter bij huis aan de slag kunnen.” Pot was in de studio om uit te leggen hoe eikenprocessierupsen eigenlijk worden bestreden. ,,Er komt heel wat bij kijken. Ik moet een zwaar pak aan wat je maar een uurtje aan kunt, dan is het te warm. Daarna moet je die rupsen echt van de boom schrapen. Soms is het er eentje, maar soms gaat het ook om een nest ter grote van een voetbal.” 

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

 

terug naar overzicht

© Foto's: RTV NOF


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie