Ambulancezorg op Waddeneilanden scoort hoog in onderzoek

donderdag 19 januari 2006

Bewoners van de Waddeneilanden Terschelling, Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog zijn bijzonder tevreden over de ambulancezorg op deze eilanden. Dat geldt ook voor bezoekers van de eilanden. Ze geven een rapportcijfer tussen de 8,25 en de 9. De cijfers komen uit een representatief onderzoek onder  mensen die een beroep hebben moeten doen op de ambulancezorg op de vier eilanden. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân en stond onder toezicht van de overkoepelende Friese patiëntenorganisatie PCPF. Voor het onderzoek op de waddeneilanden werden de uitslagen van 131 vragenlijsten gebruikt.


De resultaten zijn door voorzitter Sietze Kijlstra van de RAV Fryslân op 19 januari overhandigd aan burgemeester Paul Verhoeven van Ameland, voorzitter van het overleg van de gezamenlijke waddeneilanden. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van de college’s van B&W van alle eilanden op Texel.


Zorg scoort hoog
De waarderingscijfers voor de ambulancezorg op de waddeneilanden liggen met een totaal gemiddelde van 8,75  ruim boven de cijfers uit vergelijkbare tevredenheidonderzoeken in de gezondheidszorg – tussen de 6,5 en de 8 -en ook boven het gemiddelde uit dezelfde onderzoeken die afgelopen jaar zijn verricht in de ambulanceregio’s Fryslân en Drenthe.


Het hoogste cijfer uit het onderzoek betreft de manier waarop het personeel van de ambulance met de patiënten omgaat: een 9.0. Een even hoog cijfer werd door de patiënten gegeven aan de manier waarop wordt samengewerkt tussen ambulancechauffeur en ambulanceverpleegkundige en het ziekenhuis.


Meer comfort
De ondervraagden gaven weliswaar hoge cijfers voor de organisatie en de zorgverlening door het ambulancepersoneel, maar hadden ook verbeterpunten. Deze hebben vooral betrekking op het materieel waarmee de ambulancezorg op de eilanden wordt uitgevoerd, al scoorde dit onderdeel in het onderzoek altijd nog een 8,75. Patiënten willen graag meer comfort tijdens het vervoer en betere brancards. Aan beide punten wordt inmiddels gewerkt.


Het minst tevreden – voor zover dat bij een score van 8,25 kan worden gezegd – waren de ondervraagden over de manier waarop bellers via 112 door de mensen van de Meldkamer Ambulancezorg in Leeuwarden te woord werden gestaan. Alle ondervraagden die contact hadden, vonden wel dat er correct met hen was omgegaan.


Overigens heeft ruim 70% van de ondervraagden bij dit onderdeel aangegeven dat het “niet van toepassing” is. Bij het overgrote deel van de spoedeisende ambulanceritten op de eilanden is het namelijk de huisarts die de ambulance alarmeert (in 65% van de gevallen). Over de bereikbaarheid van de Meldkamer Ambulancezorg via 112 waren de ondervraagden die contact hadden gehad met de meldkamer zeer tevreden, getuige de 8,75 die als gemiddeld cijfer werd gegeven.


Aansluitingen op het vaste land
Patiënten die op de waddeneilanden gebruik moeten maken van een ambulance hebben niet alleen op het eiland met ambulancezorg te maken, maar ook op het vaste land voor vervoer van de boot naar het ziekenhuis. Over dit vervoer werd slechts één opmerking gemaakt in het onderzoek, omdat een patiënt op de boot moest wachten omdat de ambulance nog niet op de kade stond. Hier kan de aansluiting beter, geven enkele ondervraagden aan.In een aantal gevallen moest gewacht worden op de ambulance, terwijl de boot al had aangelegd. Een aantal ondervraagden was verder graag vooraf geïnformeerd over de keuze van het ziekenhuis waar men naartoe werd vervoerd.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio