AUDIO: Kelvin de Ruiter: de dunne spijker die de ‘Sterkste man’ werd · Foto('s): Mats Gies, RTV NOF
  Mats Gies, RTV NOF

AUDIO: Kelvin de Ruiter: de dunne spijker die de ‘Sterkste man’ werd

dinsdag 28 december 2021

HARKEMA – Eten, eten en nog meer eten. Eigenlijk de hele dag door. Dat is wat Kelvin de Ruiter uit Harkema nodig heeft om op krachten te komen voor hij het strijdtoneel opstapt. De man die als 19-jarige met goed twee meter lengte maar 90 kilo zwaar was, veranderde in een reus. Als hij wedstrijdfit op een weegschaal gaat staan, komt hij uit op 160 kilo. Dat schrijft Omrop Fryslân.

De bus die er aan komt rijden laat er geen twijfel over bestaan wie er in zit. Op de zijkant staat groot: Sterkste man. Kelvin de Ruiter komt net terug van een lange dag werken.

8.000 calorieën per dag

Dat moet, want anders is zijn sport niet te betalen. “Veel verdienen doe je er niet mee. Om alles te kunnen betalen moet je wel werken.” De Ruiter doelt dan vooral op het eten. Nu valt het mee. Hij zit in een rustperiode na zijn wereldtitel bij de Strongman Champions League.

De Ruiter: “Ja, nu eet ik meer rijst, dat is veel lichter dan wat ik anders eet. In de aanloop naar wedstrijden zit ik als snel op 8.000 calorieën per dag.” Een menu dat naast veel pasta bestaat uit vlees, eieren en eiwitshakes.

Dunne spijker

De Ruiter is nu één bonk spier. Dat is, zegt hij zelf, een groot verschil met de 19-jarige Kelvin. “Ik was echt een dunne spijker. Ik wist dat ik sterk was. Ik werkte destijds op een autosloperij en merkte dat ik meer kon dan anderen.”

Het was niet zijn doel om zo te groeien. Van het een kwam eigenlijk het andere. “Ik ben gaan trainen bij Wout Zijlstra.” Die zag snel de potentie en De Ruiter begon te groeien.

Niet zonder risico’s

Maar dat gaat niet zonder risico’s. De Ruiter moet één keer in de twee maanden naar het ziekenhuis om zijn bloeddruk te laten controleren. Is die te hoog, dan wordt bloed afgenomen. Het nieuwe bloed is dunner en dat vermindert de druk op zijn aderen. In het ziekenhuis zijn ze er niet zo blij mee. Ook zijn moeder heeft twijfels, zegt De Ruiter. “Ja, zij vindt dat niet altijd leuk. Maar ik train al jaren en wil dit niet opgeven.”

Door, door, door

De Ruiter wil door. Hij wil zijn titels verdedigen en het liefst ook nog die van andere bonden winnen. “Er zijn twee andere bonden waar je alleen op uitnodiging mag komen. Ik verwacht die te krijgen. Dan heb je wel andere tegenstanders. Die doen maar een paar wedstrijden per jaar. Ik doe ze het liefst allemaal.”

Nu is De Ruiter weer begonnen aan de opbouw naar het nieuwe seizoen. Dat betekent dat de trainingen langzaam weer opbouwen. Dat doet hij in zijn eigen sportschool in Harkema.

“Als ik met het werk klaar ben, dan begin ik. Meestal van een uur of vijf tot negen uur. Ook als je geen zin hebt. Je moet.” De motivatie is soms moeilijk te vinden, zegt De Ruiter. “Je gaat meestal maar één keer per jaar echt vooruit. Daar train je dan driekwart jaar voor. Dat is best wel moeilijk soms.”

Het houdt De Ruiter niet tegen. Als het aan hem ligt is hij in 2022 weer wereldkampioen.

Kelvin de Ruiter over zijn prestaties het afgelopen jaar:

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
AUDIO: Kelvin de Ruiter: de dunne spijker die de ‘Sterkste man’ werd · Foto('s): Mats Gies, RTV NOF
  Mats Gies, RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio