AUDIO: QAnon-aanhangers leggen bloemen op monument Marianne Vaatstra · Foto('s): Omrop Fryslân & Familie Vaatstra
  Omrop Fryslân & Familie Vaatstra

AUDIO: QAnon-aanhangers leggen bloemen op monument Marianne Vaatstra

donderdag 18 februari 2021

DE WESTEREEN – Een bloemenzee in het dorp waar niet om was gevraagd. De familie van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra vond afgelopen weekend vele bloemen op haar gedenksteen. De bloemen zijn gelegd door een aantal fanatieke complotdenkers, die geloven dat Vaatstra om het leven gebracht is door de zogenoemde ‘satanistische elite’. Volgens journalist Chris Klomp is het niet de eerste keer dat complotdenkers een dergelijke actie op touw zetten, vertelt hij aan Omrop Fryslân

De familie was absoluut niet blij, toen zij afgelopen week bloemen aantroffen op het monument van Marianne. De bloemen zijn inmiddels weggehaald. De familie heeft contact opgenomen met misdaad- en rechtbank-journalist Chris Klomp. Die de zaak de afgelopen jaren heeft gevolgd. “Ze werden ineens geconfronteerd met deze kleine bloemenzee en werden er letterlijk misselijk van. Ze vroegen mij of ik wist waar dit vandaan komt”, vertelt Klomp.

Kindermisbruik
Hij kwam al snel uit bij de aanhangers van de extreemrechtse complottheorie QAnon, die denken dat een ‘satanistische elite’ kinderen misbruikt. “Zij proberen hoogwaardigheidsbekleders al jaren te beschuldigen van kindermisbruik” legt Klomp uit. “Ze hitsen mensen op om actie te voeren bij graven en monumenten van jonge mensen die ooit om het leven zijn gebracht, waarbij al een dader voor is aangewezen in de rechtbank. Helaas zijn mensen bereid om daar actie op te ondernemen.”

De QAnon-aanhangers denken dat dezelfde ‘elite’ de echte dader is in de moordzaak Vaatstra. Diezelfde retoriek hebben zij in andere moordzaken eveneens gebruikt, terwijl er al een dader was berecht. Op meerdere plekken in het land werden daarom bloemen gelegd bij graven en monumenten. “In Bodegraven is het bijvoorbeeld behoorlijk uit de hand gelopen, omdat er veel mensen op af kwamen. De gemeente moest er beveiligers inhuren.”

De om het leven gebrachte jongeren worden volgens Klomp ‘misbruikt’ voor de retoriek van QAnon. “Ik heb verhalen gehoord van mensen die naar het graf van hun komen en daar onbekenden bloemen zien leggen en actie zien voeren. Dat is buitengewoon smakeloos.”

Iedereen heeft het recht op demonstratie, maar daarmee niet demonstreren op een begraafplaats. “Op basis daarvan kun je die mensen van de begraafplaats halen en de bloemen weghalen. In Bodegraven hebben ze een kleine plek op de parkeerplaats gereserveerd waar gedemonstreerd mag worden”, vertelt Klomp. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft intussen aangifte gedaan, maar ze wilden niet aan Klomp vertellen tegen wie. . “Maar dat ze mensen met naam en toenaam beschuldigen van kindermisbruik is gewoon strafbaar.”

Niet de laatste demonstratie

De kans dat der nogmaals gedemonstreerd zal worden bij het graf van Marianne Vaatstra is volgens Klomp groot. “Dezelfde groep heeft ook al plannen om bloemen te leggen op de Brunssumerheide waar de 11-jarige Nicky Verstappen omkwam.” Ook in die zaak is al een dader aangehouden: de 55-jarige Jos B. “Je kunt je voorstellen: die ouders zijn al door een hel gegaan en nu lopen ze ook nog het risico dat hun zoon wordt misbruikt voor dit soort waanzinnige complottheorieën waar geen enkel bewijs voor is. Dus we zijn hier nog niet vanaf.”

Journalist Chris Klomp over bedekken van het monument van Marianne Vaatstra met bloemen, door QAnon-aanhangers

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
AUDIO: QAnon-aanhangers leggen bloemen op monument Marianne Vaatstra · Foto('s): Omrop Fryslân & Familie Vaatstra
  Omrop Fryslân & Familie Vaatstra

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?