AUDIO: Scheidsrechter Robert de Wit over vechtpartij na laatste fluitsignaal · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Scheidsrechter Robert de Wit over vechtpartij na laatste fluitsignaal

woensdag 26 april 2023

BUITENPOST – Scheidsrechter Robert de Wit uit Groningen, is inmiddels zo’n 15 jaar KNVB-scheidsrechter. Hij maakte al wel het een en ander mee op de voetbalvelden, “maar deze extreme manier van geweld heb ik nog niet eerder gezien”, vertelt hij een paar dagen nadat het mis ging. Die extreme vorm van geweld vond afgelopen zaterdag plaats, vlak na het laatste fluitsignaal bij de wedstrijd VV Buitenpost – DHSC. 

Een plekje geven heeft tijd nodig

De scheidsrechter is na een aantal dagen al wel een beetje bekomen, maar de raderen draaien nog steeds over zijn toekomst als scheidsrechter. “Ik moet heel eerlijk zijn, ik moet het nog wel een plek geven. En ik denk dat het goed is om daar ook even de tijd voor te nemen, voordat je daar een uitspraak over doet. Ik ben een heel groot liefhebber van het spelletje, maar dit geeft wel even een tik.” De bewusteloze speler en de vechtpartij gaan niemand in de koude kleren zitten, ook de scheidsrechter heeft dat gevoel. “Als je zulke dingen ziet gebeuren, dat is niet makkelijk, laat ik het zo zeggen.”

“Hopelijk een incident”

De scheidsrechter van dienst bij VV Buitenpost – DHSC, ziet wel breder maatschappelijk meerdere excessen. “Maar goed, ik sta elk weekend op het voetbalveld en zoals ik het afgelopen weekend heb meegemaakt, heb ik het nog niet eerder gezien. Laten we hopen dat het dan vooral een incident is”, vertelt de Wit. De KNVB is inmiddels bezig met een onderzoek, aldus de scheidsrechter. Ook de politie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek en zoekt nog steeds getuigen.

Blijven analyseren van de situatie

Toen na afloop de vlam in de pan sloeg, heeft de scheidsrechter de gehele situatie van een afstandje gevolgd. Door de chaos, is de Wit ook specifieker begonnen met observeren. “Je zit dan vol adrenaline en bent eigenlijk niet met jezelf bezig. Je houdt dan ook de veiligheid van de spelers op het veld in de gaten.” Toen de gemoederen wat tot bedaren kwamen, heeft de Wit zich bekommerd om de gewonde speler die op de grond lag. Vervolgens kwamen de politie en ambulance naar het sportpark. “Als je daarna de kleedkamer binnenkomt, dan komt pas echt binnen wat er is gebeurd.”

Scheidsrechter Robert de Wit over het incident afgelopen zaterdag

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 18:00
  Ouwe Meuk
  Leo Smidt
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e Jûn
  Willem Mulder
 • 19:00 - 20:00
  Fryslân Fan
  Jaap van der Laan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Sietse Weistra
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?