VIDEO: Gewonden bij vechtpartij op voetbalveld Buitenpost: “Ja dit is horror” · Foto('s): Orange Pictures
  Orange Pictures

VIDEO: Gewonden bij vechtpartij op voetbalveld Buitenpost: “Ja dit is horror”

maandag 24 april 2023

BUITENPOST – VV Buitenpost pakte afgelopen zaterdag na bijna drie maand, weer eens drie punten. DHSC uit Urecht werd met 2-1 verslagen. Op het veld leek er tot aan het laatste fluitsignaal geen onweerswolk aan de lucht, totdat scheidsrechter Robert de Wit affloot. 

Het duel tussen de nummer elf en vijf van de Vierde Divisie, was vooral voor Buitenpost erg belangrijk. Ze hadden al een tijd niet gewonnen en de nacompetitie of degradatieplaatsen kwamen in rappe vaart dichterbij. Maar ook DHSC kon de punten goed gebruiken, in strijd om de hoogste plaatsen in de competitie. Door ook een rij aan slechte resultaten dreigt de club de play-offs voor promotie mis te lopen. “Die spanning was voelbaar in de wedstrijd”, vertelt DHSC-foarsitter Harry Lulofs. De bezoekers uit Utrecht waren al tijdens de wedstrijd niet te spreken over de arbitrage. Volgens Lulofs was er een discutabele gele kaart uitgedeeld, een strafschop die niet werd toegekend en een doelpunt waarbij de Utrechtenaren hun vraagtekens plaatsten.

Kookpunt

De ergernis kwam tot een hoogtepunt, op het moment dat scheidsrechter de Wit affloot. Keeper Van der Meulen van Buitenpost gaf de bal een laatste trap, maar de bal bleef hangen rondom het zestienmetergebied. Volgens de scheidsrechter waren de negentig minuten plus blessuretijd afgelopen, dus floot hij af.

Men juichte op Sportpark De Swadde, maar DHSC was het -na de irritaties in de wedstrijd- niet eens met het besluit van de scheidsrechter. De Utrechtenaren wilden verhaal halen bij de scheidsrechter, maar de spelers van Buitenpost probeerden dat tegen te houden. Volgens Lulofs werd assistent-trainer Jeffrey Sneijder door een supporter van Buitenpost naar de grond getrokken. “Hij had een hoofdwond en noppen in zijn been staan, daar heb ik foto’s van”, zo vertelt de voorzitter van DHSC.

Olijve: “Horror”

Voorzitter Paul Olijve van VV Buitenpost vertelde maandagmiddag, dat er geen enkele supporter op het veld te bekennen was ten tijde van de vechtpartij. Aan de Buitenpost-zijde vielen ook meerdere gewonden. “Ien fan ús spilers lei gestrekt, en fierderop lei noch ien en dy siet ûnder it bloed. Ja dat is horror!”

Dat de spelers van Buitenpost tussen scheidsrechter en de gasten sprongen, snapt Olijve wel. “As je besykje in skiedsrjochter te ferdedigjen, dan barre der bepaalde saken. Je leze wolris yn kranten somtiden dat soks bart, en no bart it hjirre.”

Tekst loopt door onder de video

Zware hersenschudding

Bij de vechtpartij raakt Wim de Vries van VV Buitenpost gewond aan zijn hoofd. Hij heeft een zware hersenschudding, een gebroken neus en schade aan zijn gebit. Op filmpjes is te zien dat De Vries middenin een groep van spelers een harde klap krijgt van de nummer 9 van DHSC. De vuist van de Utrechtenaar komt van achter tegen de kaak van De Vries aan, het lijkt ook dat de aanval uit het niets komt. Volgens DHSC klopt dat beeld niet en zou de man die heeft uitgehaald, daarvoor zelf aangevallen zijn. “En Emre sloeg terug”, vult Lulofs aan. Daarvoor ontving de nummer 9, vlak voordat hij naar de kleedkamer vluchtte, de rode kaart van de scheidsrechter.

DHSC erkent uiteindelijk ook dat de nummer 9 fout zat. “Ik verwacht wel dat wij als club maatregelen tegen hem gaan nemen.” Maar Lulofs wil van schoppen na de bewuste klap niks weten. “Op de beelden die ik heb gezien slaat Emre en loopt daarna meteen weg bij de gebeurtenissen”, vertelt de voorzitter. “Hij heeft zeker niet getrapt.”

Onderzoeken in volle gang

De politie en ambulance kwamen direct na het incident naar Sportpark de Swadde. De Vries kon op locatie van de vechtparitj worden behandeld en hoefde in eerste instantie niet mee naar het ziekenhuis. Toch kreeg hij later op de avond weer last en moest hij alsnog een bezoek brengen aan het ziekenhuis. Vandaag (maandag red.) gaat het naar omstandigheden ‘frij aardich’ met de speler. Hij heeft een zware hersenschudding, een gebroken neus en mist een aantal tanden.

De politie liet maandagmiddag weten dat er in ieder geval een speler al aangifte heeft gedaan. De politie is inmiddels ook gestart met een recherche-onderzoek en heeft op sociale media een oproep gedaan aan mensen die filmpjes of foto’s hebben van de vechtpartij, die vooral naar de politie te sturen. Ook mag men anoniem contact opnemen, als men de vechtpartij heeft gezien, via Meld Misdaad Anoniem. “We nemen deze zaak heel serieus, want het gaat om een zware mishandeling”, vertelde woordvoerder Geers van de politie.

De KNVB wil op dit moment nog niets zeggen over het incident. “De aanklager gaat ernaar kijken, en daarna eventueel de tuchtcommissie. Pas daarna komen wij met een reactie”, vertelt een woordvoerder van de voetbalbond.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 18:00
  Ouwe Meuk
  Leo Smidt
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e Jûn
  Willem Mulder
 • 19:00 - 20:00
  Fryslân Fan
  Jaap van der Laan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Sietse Weistra
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio