AUDIO: Waddenburgemeesters over vaarroute: niet-handelen van minister teleurstellend · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

AUDIO: Waddenburgemeesters over vaarroute: niet-handelen van minister teleurstellend

woensdag 07 april 2021

AMELAND/SCHIERMONNIKOOG – Waddenburgemeesters Ineke van Gent van Schiermonnikoog en Leo Pieter Stoel van Ameland zijn teleurgesteld in minister Cora van Nieuwenhuizen. “Er wordt te veel risico genomen en te weinig actie ondernomen,” zegt Van Gent tegen Omrop Fryslân. De burgemeesters vinden – nadat woensdag opnieuw een schip containers verloor boven de eilanden – dat de toegang tot de zuidelijke vaarroute strenger moet zijn.

“Containers horen niet op het strand en zouden hier niet moeten zijn,” zegt burgemeester Stoel. “Er zijn vijf containers overboord geslagen, ongeveer 27 kilometer ten noorden van Ameland. Het is natuurlijk afhankelijk van de wind en stroming waar die terecht komen. Dat zou zelfs Borkum kunnen zijn, ze gaan in zuidoostelijke richting. Het kan het oostelijke punt van Ameland worden, Schiermonnikoog of nog verder naar het oosten.”

Burgemeester hele dag bezig
Stoel is de hele dag met de containers bezig geweest. “Het nieuws wordt meteen gevolgd, op alle Waddeneilanden. Het heeft mij de hele dag beziggehouden, met berichten van Rijkswaterstaat, Kustwacht, Veiligheidsregio en de media.”Hij vindt dan ook dat de Kustwacht meer bevoegdheid moet krijgen over het openen of sluiten van de zuidelijke vaarroute langs de Waddeneilanden. “Je moet niet willen dat hele grote schepen met dit soort omstandigheden de zuidelijke route kunnen nemen. Dit schip was minder groot dan de MSC Zou en zou de route in principe goed hebben kunnen varen, maar dan zouden de containers wel goed vastgebonden moeten worden. Vanuit de onderzoeken is een aanbeveling dat voor hele grote schepen de zuidelijke route door de Kustwacht gesloten moet kunnen worden.”

Ook burgemeester Van Gent van Schiermonnikoog wijst op die onderzoeken, zei ze in een interview met Radio 1: “Wij waren blij met het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Er moet paal en perk gesteld worden aan de risico’s die genomen worden.

“Teleurstellend”
Ze is niet positief over de rol van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. “De minister zou stappen nemen met de Internationale Maritieme Organisatie en verschillende landen. Maar nu blijkt dat er nauwelijks overleg heeft plaatsgevonden. Vanwege het coronavirus, zegt men. Maar je kunt toch ook online overleggen, denk ik dan. Dat is buitengewoon teleurstellend. Ik ben blij dat twee partijen nu druk hebben gezet en Kamervragen hebben gesteld. Wij zeggen: laat MSC Zou nu niet weer gebeuren.”

Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland in gesprek met Onno Falkena van Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 17:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 17:00 - 19:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 19:00 - 21:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?