Autoverzekeringen worden steeds duurder

Woensdag 14-11-2018
DOKKUM - Autoverzekeringen worden steeds duurder. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse vergelijkingssite Independer. In 2016 betaalde men gemiddeld € 575,65 per jaar voor een WA-autoverzekering, in 2018 is dit opgelopen tot € 724,78 per jaar. Dat is een stijging van ruim 30%. Vooral voor jongeren dreigt de autoverzekering onbetaalbaar te worden. 

De premiestijging geldt voor alle autoverzekeringen
De premiestijging geldt voor de WA-verzekering, WA beperkt casco en WA volledig casco. Bij de WA beperkt casco en WA volledig casco is de stijging wel minder groot dan bij de WA-verzekering. Bij WA beperkt casco is er sprake van een gemiddelde stijging van 10,5%. Wil jij je auto volledig casco laten verzekeren? Dan word je in verhouding het minst getroffen. Voor de premie van deze verzekering geldt een toename van gemiddeld 8%.

Telefoongebruik oorzaak voor de stijgende premie
Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat wordt grotendeels veroorzaakt door telefoongebruik achter het stuur. Alhoewel dit bij de wet verboden is, gebeurt het nog regelmatig dat automobilisten aan het telefoneren of WhatsAppen zijn terwijl ze autorijden. Het gevolg is dat verzekeraars diep in de buidel tasten om de hoge schadeclaims te vergoeden. Hierdoor zijn ze genoodzaakt om de premies te verhogen. Ook de kosten van de benodigde reparaties zijn flink gestegen. Auto’s worden tegenwoordig van duurder materiaal gemaakt. Daarnaast wordt er kwetsbare technologie toegepast, zoals sensoren, camera’s en dure beveiligingssystemen.

Premie autoverzekering op basis van provincie en leeftijd
Verzekeraars maken een risicoprofiel van iedereen die een autoverzekering wil afsluiten. Verzekeraars kijken bij de bepaling van de hoogte van de premie naar verschillende factoren, zoals de woonplaats en de leeftijd van de verzekerde. De premies voor een autoverzekering kunnen op deze manier honderden euro’s verschillen. In Rotterdam is de kans op een ongeluk het grootst, dus betalen inwoners van deze stad ook meer premie. In 2018 is dit gemiddeld € 839,47 per jaar. Inwoners van Friesland betalen het minst voor hun autoverzekering. Dit komt omdat Friesland voornamelijk uit kleine dorpjes bestaat en het rustiger is op de weg. Verzekeraars achten de kans op een ongeluk hierdoor minder groot. Ben je een jonge bestuurder? Dan moet je ook rekening houden met een hoge premie. Uit het onderzoek is gebleken dat jongeren jaarlijks gemiddeld € 898,- meer premie betalen dan ouderen. Dit komt doordat ouderen een lager schaderisico vormen.

Kies de goedkoopste autoverzekering

Ondanks de forse prijstoename, is er wel veel verschil tussen de verzekeraars. Het is dus raadzaam om regelmatig verschillende premies met elkaar te vergelijken. De premies en dekkingen veranderen regelmatig. Ook de auto wordt ouder, waardoor een andere verzekering misschien beter bij jou en je auto past. Via vergelijkingswebsites kun je verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Zo vind je gemakkelijk de goedkoopste autoverzekering. Je ziet namelijk in één oogopslag welke verzekering het goedkoopst is en het best bij jouw wensen past.

terug naar overzicht

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie