Ben jij wereldwijs? · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Ben jij wereldwijs?

dinsdag 22 juni 2021

LEEUWARDEN – Dachten onze voorouders ooit dat de wereld plat was, kunnen we tegenwoordig heel wat informatie vergaren over de wereld. Maar weet jij hoeveel werelddelen er eigenlijk bestaan en wat het verschil is tussen AM en PM en waarom dit belangrijk is?

Waarschijnlijk wist je afgelopen jaar vooral alles over het reisadvies Kroatië, Italië of een ander land waar je op vakantie zou gaan. Niet vreemd natuurlijk want dat was op dat moment belangrijk voor je. Maar wist je ook dat je niet alles wat je ooit leerde nu nog weet. Of dat deze wijsheden in de loop ter tijd veranderen. Zoals het aantal provinciën, landen, zelfs werelddelen. En weet jij nog wat het verschil is in AM PM? Deze tijdsaanduiding gebruiken we in Nederland niet zoveel waardoor je het makkelijker weer vergeet. Maar het is wel belangrijk als je op reis gaat.

Op tijd

Om met de tijd maar eens te beginnen. AM is de afkorting van Ante Meridiem. Het staat voor de tijdszone van 12 uur ‘s nachts tot 12 uur in de middag. PM staat voor Post Meridiem. Dit is na de middagen geldt van 12 uur in de middag tot 12 uur in de nacht. Met ezelsbruggetjes is het makkelijker te onthouden. Denk aan AM als “After Midnight”. Weet je AM dan weet je vanzelf ook PM. Een andere manier is dat de A voor de P komt. Ga je op reis naar Engelstalige landen, dan is het handig om te weten waar het voor staat. Zeker met vliegtickets of excursies. Het zou toch jammer zijn als je wat mist of door een verkeerde boeking je hotel een dag te laat geboekt hebt.

De wereld verdeeld

De wereld is verdeeld over hoeveel continenten er zouden zijn. Zegt de een vijf (zie de olympische ringen), zeggen nog veel schoolboeken zes terwijl overal zeven genoemd staat. Wij geven je een paar leuke feitjes over de werelddelen.Het grootste continent is Azië. Met de 44.579.000 km2 kunnen we daar niet omheen. Azië bevat 51 erkende landen en is naast het grootste ook nog eens het meest bevolkte continent. Wist je dat 60% van de totale bevolking van de aarde in Azië woont? Op de tweede plaats komt Afrika met 30.370.000 km2 en 54 landen. Afrika kenmerkt zich met name oor de grootste woestijn van de wereld; de Sahara. Deze woestijn beslaat maar liefst een kwart van het totale oppervlak.

Noord Amerika heeft dan maar 23 landen en beslaat net iets meer dan de helft van Azië. Maar onder leiding van de VS heeft het wel de grootste economie van de wereld. Zuid Amerika daarentegen heeft maar 12 landen maar wel het grootste bos. Dit Am Amazone-regenwoud is een derde van het totale oppervlak. Antarctica is een beetje een vreemde eend in de bijt. Qua oppervlakte beslaat het 14.000.000 km2 maar doordat het volledig bedekt is met ijs, zijn er geen permanente inwoners. De enige mensen zijn de wetenschappers die onderzoeksstations op Antarctica onderhouden.

Europa is het op één na kleinste werelddeel maar herbergt wel 51 landen. Het is het meest ontwikkelde continent met de Europese Unie als de grootste economische en politieke unie ter wereld. En dan als laatste Australië & Oceanië. Hoewel je 8.600.000 km2 niet klein kunt noemen is het voor een werelddeel maar magertjes. Er zijn 14 landen maar weinig inwoners. Slechts 0,2% van de totale bevolking op aarde leeft in Australië en Oceanië.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?