Benoemd tot executeur? Dit zijn uw verantwoordelijkheden en verplichtingen · Foto('s): 
RECLAME

Benoemd tot executeur? Dit zijn uw verantwoordelijkheden en verplichtingen

zaterdag 18 juli 2020

DOKKUM – Na het overlijden van een dierbare moeten de nabestaanden tal van zaken regelen. Dit zijn bijvoorbeeld de overlijdensaangifte, de uitvaart en allerlei formaliteiten omtrent de erfenis. Als er een testament is opgesteld, is er door de overledene vaak een executeur aangewezen om die zaken goed af te handelen. Bent u ook benoemd tot executeur? Dat schept diverse verantwoordelijkheden en daarnaast dient u te voldoen aan verschillende wettelijke verplichtingen.

Verklaring van executele

Veel mensen zien de benoeming tot executeur als een eer. Hieruit blijkt immers dat de overledene vertrouwen stelde in die persoon. Meestal wordt u van tevoren geïnformeerd over de taken en bevoegdheden. Ook wordt u uitgelegd welke risico’s er zijn verbonden aan uw rol als executeur. Vanzelfsprekend mag u de taak ook weigeren. Het is aan te raden om een verklaring van executele te laten opstellen bij de notaris, als u de benoeming wilt aanvaarden. In een dergelijk document worden uw bevoegdheden, de benoeming en de aanvaarding daarvan vastgelegd. U hebt de akte regelmatig nodig bij het uitvoeren van de diverse taken, bijvoorbeeld wanneer u gegevens bij de bank wilt opvragen of uittreksels van de belastingdienst nodig hebt.

Verklaring van erfrecht

Maar als executeur hebt u nog veel meer papieren nodig. U kunt ze opvragen als u die nog niet in uw bezit hebt. U kunt de overlijdensakte verkrijgen bij de gemeente waar iemand is gestorven. Ook het uittreksel CTR is belangrijk. Hieruit blijkt namelijk of de overledene een testament heeft vastgelegd. Het uittreksel is op te vragen bij het Centraal Testamentenregister. De rechtbank houdt het boedelregister bij. Op de uittreksels die hierbij horen, staat vermeld of er erfgenamen zijn die de erfenis beneficiair hebben aanvaard of hebben verworpen. Doorgaans heeft uw notaris alle documenten al voor u gecontroleerd als u beschikt over een verklaring van executele. Omdat u als executeur in het belang van de erfgenamen handelt en verantwoording aan hen moet afleggen, moet u op de hoogte zijn wie de erfgenamen zijn. Al deze zaken staan vermeld in de verklaring van erfrecht. Het is vaak prettig om ook inzicht te hebben in die verklaring.

Beheersmaatregelen 

Ben u executeur dan is het dus belangrijk dat u over voldoende informatie beschikt, bijvoorbeeld bij het opstellen van de boedelbeschrijving. Het komt er in het kort op neer dat u alle informatie van de overledene hoort te ontvangen. Dit betreft documenten als: belastingaanslagen en aangiftes, bankafschriften, hypotheekoverzichten, WOZ- aanslagen en huurcontracten. Maar ook een lijst van waardevolle spullen, een overzicht van schulden, jaaropgaven, huwelijkse voorwaarden of een samenlevingsovereenkomst zijn belangrijk. In sommige gevallen komt het voor dat erfgenamen die informatie niet willen delen, terwijl ze het wel in hun bezit hebben. De rechter kan hun dan alsnog opleggen om dit te doen. Een ander belangrijk punt is dat u te maken hebt met zogenaamde beheersmaatregelen. U mag de nalatenschap wel beheren, maar daar niet over beschikken. Het is verstandig om een gespecialiseerde erfrechtadvocaat te raadplegen als er twijfels leven over wat u wel en niet mag doen. Op die manier voorkomt u dat u aansprakelijk wordt gesteld.

Oproepen schuldeisers

Tevens hebt u de taak om alle bekende schuldeisers per brief op te roepen en de gelegenheid te geven om een vordering in te dienen. De schuldeisers dienen hun claim bij u kenbaar te maken met bewijzen zoals facturen en contracten. Daarna bent u verplicht om een boedelbeschrijving op te stellen met alle schulden en bezittingen. Het is aan uzelf hoe u die wilt vormgeven. U vindt een handig voorbeeldformat op het online platform www.rechtspraak.nl. U dient iedere erfgenaam op de hoogte te houden van de voortgang omdat zij recht hebben op informatie. Als u dit niet doet, kunt u ontslagen worden. Het doen van aangifte erfbelasting en het betalen van schuldeisers zoals de bank en de belastingdienst zijn ook voorname taken van de executeur. U bent verplicht om met de erfgenamen te overleggen over een goede manier om spullen uit de nalatenschap te gelde te maken, als dit nodig is. (Tenzij het testament het op een andere manier voorschrijft.)

Afwikkelen nalatenschap

De executeur moet rekening en verantwoording afleggen als zijn taak eindigt. Dit betekent dat hij inzicht geeft in de manier waarop hij zijn taken heeft uitgevoerd met betrekking tot transacties, cijfers en beleidsbeslissingen. Als de nalatenschap is afgewikkeld en alle schulden zijn betaald, is de taak van de executeur in de regel volbracht. Daarna kunnen de erfgenamen de erfenis verdelen. Maar het kan ook zijn dat de overledene de bevoegdheid om de nalatenschap te verdelen aan de executeur heeft gegeven. Ongeacht hoe de vork in de steel zit, is het aan te raden om een vakkundige erfrechtadvocaat te raadplegen om het proces succesvol af te ronden.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio