Brandweer Kollum zet Interventieteam in · Foto('s): 

Brandweer Kollum zet Interventieteam in

zondag 28 maart 2010

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in de politiek over de kosten van de Brandweer, is er bij het altijd innovatieve Kollumer brandweerkorps gezocht naar alternatieven om te kunnen bezuinigen. Er wordt gesproken dat de burger meer zelf moet doen aan preventie, door bijvoorbeeld rookmelders te plaatsen. Maar dat station zijn ze in Kollum 2 jaar geleden al gepasseerd door samen met de Gemeente Kollumerland een wel zeer geslaagde rookmelder actie te voeren. Destijds zijn er duizenden rookmelders door het korps aan de man gebracht.


Nu blijkt dat de brandweer te duur gaat te worden, wat vooral te maken heeft met de aangescherpte regelgeving, zoekt men naar mogelijkheden om de burger zelfredzamer te maken. Door deze bezuinigingen zou de dienstverlening van de brandweer aan de burgers wel eens in gevaar kunnen komen en dat mag en kan nooit de bedoeling zijn. Professionalisering en schaalvergroting kosten veel geld, en voorbeelden zijn er genoeg van; kijk maar naar de Politie. Door deze verschuivingen blijft er meer geld hangen in het kantoor dan op de eigelijke werkplek. Zo zijn er bijvoorbeeld plannen om in plaats van 6 maar 4 man op een eerste uitruk te zetten en die bijvoorbeeld te kazerneren.
Factoren als verkeersremmende maatregelen en vrijwilligers die vaak in nieuwbouw verder van de brandweerkazerne af wonen maken het er voor de brandweervrijwilliger niet altijd gemakkelijker op. Gelukkig hebben ze in Kollum een grote groep vrijwilligers, maar toch denken ze in het Kollumerkorps altijd vooruit. Binnenkort starten de Kollumer spuitgasten een proef met een snel inzetbaar team. Dit zogenaamde Interventie team bestaat uit 2 man op een motor met blus- en communicatie middelen. En voorzien van nieuwste technieken waaronder bijvoorbeeld een hoogstaand technologisch snufje; de warmtebeeld camera. Dit Interventie team is sneller ter plaatse en kan voorbereidingen treffen en de aard van het voorval in kaart brengen. Dit idee is niet nieuw, in Roemenië waar het Kollumer korps contacten heeft met het korps uit Praid doen ze het eigenlijk al jaren op deze manier. De commandant rijdt eerst naar het plaats delict en bepaalt daarna de inzet van mens en materieel. De Kollumers zetten dit idee uit Praid om in het snelle aanvalsteam waarbij wel daadwerkelijk door de beide heren actie ondernomen kan worden.


De proef van het interventieteam zal ongeveer een half jaar gaan duren en daarna zal dit worden geëvalueerd. Uiteraard zal de gewone uitruik, de tankautospuit met minimaal 6 man, ook achter dit team aansluiten. Speciaal voor dit doel zijn een paar brandweermensen getraind en zij willen zich graag aan het publiek voorstellen. Aanstaande donderdagmiddag om 17:00u kunt u kennis maken met deze brandweerlieden en zal er een kleine demonstratie zijn bij de brandweer kazerne achter het gemeentehuis. U bent van harte welkom.


Technische specificaties interventie team:
• Suzuki 600 cc motor vzv optische en geluidsignalen  en striping conform de eisen van het ministerie van bzk.
• 2 speciaal getrainde brandweermensen vzv standaard brandweer uitrusting met ademlucht bescherming en communicatie middelen, tevens vzv de nieuwste  en  hypermoderne warmtebeeldcamera.
• Blussysteem : exploded steam fire blussing (eenheid is vzv 2x 10 l blusstof)
Bij dit blussysteem wordt onder hoge druk de vlammen geneutraliseerd en een schuimlaag zorgt dan voor afdekking van de brandbare stof zodat herontsteking wordt voorkomen. Dit systeem heeft een worplengte van 10 m.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio