Broekster Boys doet zichzelf weer tekort · Foto('s): Lia Bakker-Peterson
  Lia Bakker-Peterson

Broekster Boys doet zichzelf weer tekort

zondag 23 november 2014

Na drie nederlagen op rij was het voor Broekster Boys weer zaak om punten te pakken. Trainer Mulder had enkele positiewisselingen en een wijziging aangebracht in zijn opstelling. Andries Dijkstra stond centraal achterin ten koste van Albert Wijbenga. Tegenstander Bedum had net als Broekster Boys veertien punten verzameld.

Bedum probeerde op te bouwen en speelde daardoor de bal achterin vaak rond. Broekster Boys zakte in en dat is nou net iets wat de ploeg niet goed ligt. Bedum loerde op de fout van Broekster Boys en kreeg deze al na zes minuten al in de schoot geworpen. Hoewel keeper Krol bij de eerste kans nog redding bracht was deze aanval het begin van een foutenfestival. De bal werd niet goed weggewerkt en de Bedumers mochten maar liefst driemaal op doel schieten. Andries Dijkstra bracht nog redding op de doellijn maar de derde rebound werd uiteindelijk door Nick Boelhouwer in het lege doel geschoten: 1-0.

Daarna waren de beste kansen voor Broekster Boys maar het geluk was vandaag niet aan de zijden van de ploeg uit Damwoude. Yurjan Dantuma raakte de paal, kopbal van Piet Wessel Dijkstra ging net  over en Hendrik Bouma wist in een één op één situatie met de keeper niet goed af te ronden. Na een kwartier nog meer pech. Een  ongelukkige botsing was de aanleiding dat Siemen Sake Kamstra zich moest laten vervangen. Albert Wijbenga kwam op zijn plaats. Rene Homan moest ten koste van een gele kaart Piet Wessel Dijkstra afstoppen ,maar echte kansen werden er niet meer gecreëerd.  Na een half uur spelen kwam Bedum zomaar op 2-0.

Sinterklaas was voor aanvang van de wedstrijd aangekomen in Bedum ,maar de goedheiligman was niet de enige die cadeautjes uitdeelde. Een opeenstapeling van fouten  en niet kordaat ingrijpen was aanleiding tot de 2-0 van Venema. Vijf minuten later kwam Broekster Boys goed weg als een lob van diezelfde Venema nog net gepakt kon worden door Krol. De thuisploeg was op zoek naar de bevrijdende derde treffer en zette  druk. Toen Krol in de veertigste minuut bij een te zachte terugspeelbal in moest grijpen was het einde wedstrijd voor de sluitpost. Een spierscheuring in zijn bovenbeen gooide “roet” in het eten. Gelukkig zit er dit seizoen bij Broekster Boys altijd een reservekeeper op de bank en was het deze keer Karim Oortgijsen die hem kon vervangen.

Maar nog was het leed niet geleden. Nog voor rust moest trainer Mulder zijn laatste wissel al inzetten als Sietse Rozema met knieklachten naar de kant moest. Mulder wisselt de verdediger voor een aanvaller om zo mogelijk de aansluiting te forceren. Stephan Overkempe kwam in het veld maar kon voor rust niet meer voor gevaar zorgen. Ruststand 2-0. Broekster Boys startte de tweede helft goed, maar kreeg in de tweeënvijftigste minuut de deksel op de neus. Een uittrap van Oortgijzen werd niet goed verwerkt. Frank Roorda ging er met de bal vandoor en gaf keurig af aan de vrijstaande Boelhouwer die zijn tweede maakte en de wedstrijd op slot leek te gooien: 3-0.

Tumultueus half uur. Even later lijkt Dantuma een strafschop te  krijgen en volgde er een opstootje. Roorda kreeg uiteindelijk geel van de scheidsrechter, maar gaf  tot verbazing van iedereen en ook de eigen grensrechter geen strafschop. Wijma had daarna de handen vol om alles in goede banen te lijden. De sfeer werd grilliger, er werd geappelleerd en op vele manieren tijd gerekt. Ondanks de 3-0 voorsprong was Bedum er nog niet gerust op. In de zestigste minuut was het weer “oorlog” in het Bedumer strafschopgebied. Wijma gaf Sjoerd Westra geel. Homan van Bedum was het slachtoffer van zijn eigen daden en mocht met zijn tweede gele kaart gaan douchen.

Als Sjoerd Westra in de negenenzestig minuut weer werd vastgehouden gaf scheidsrechter Wijma een strafschop aan de gasten maar hield hij deze keer de kaarten op zak. Westra benutte zelf de toegekende penalty: 3-1 en er was weer geloof in een goede afloop. Bedum trapte af maar Stephan Overkempe zette direct druk. Hij kwam net buiten de middencirkel in balbezit, slalomde als een Arjan Robben door de hele Bedumer verdediging en schoot de bal snoeihard achter de geïrriteerde keeper Gerdes: 3-2. Alles leek weer mogelijk. Broekster Boys was de bovenliggende partij, had een mannetje meer en was op zoek naar de gelijkmaker. Bedum haalde alles uit de kast om de overwinning veilig te stellen en scheidsrechter Wijma had ogen en oren  tekort.

Rik van Hem kreeg even later geel voor het wegtrappen van de bal. Toen Yurjan Dantuma in de achtenzeventigste minuut neergehaald werd door Kasper (geel) en Westra opnieuw aan mocht leggen vanaf elf meter leek het pleit beslecht voor de thuisploeg. Westra koos deze keer de andere hoek. Daar had keeper Gerdes ook op gerekend en stoptte de strafschop. Even later kreeg Bedum nog een kans op de 4-2 toen vanuit een counter net voorlangs wordt geschoten. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 3-2 overwinning voor de thuisploeg die de winst vierde alsof de periodetitel werd behaald. De spelers van Broekster boys verlieten balend het veld. Een slecht begin, matige eerste helft, blessureleed, strijd in de tweede helft en het missen van alweer een strafschop… tja, dan doe je gewoon jezelf te kort.

Volgende week komt medepromovendus DZOH op bezoek. Ook deze ploeg heeft inmiddels veertien punten verzameld en de thuisploeg zal moeten voorkomen dat het zijn vijfde wedstrijd op rij gaat verliezen. Trainer Mulder zal inmiddels met zijn puzzel zijn begonnen, want het blessureleed neemt fors toe. Naast de langdurig geblesseerde Huizinga, komen Krol, Kamstra en Rozema de ziekenboeg waarschijnlijk versterken. Neem daarbij de schorsing van Westra (vierde geel) ook nog mee, dan kan de thuisploeg zaterdag zomaar op vier plaatsen gewijzigd zijn.

Broekster Boys – DZOH wordt gespeeld op sportpark “us halehonk, aanvang 14;30 uur.

Bedum – Broekster Boys: 6          1-0 Nick Boelhouwer, 29        2-0 Jan Paul Venema, 52        3-0 Nick Boelhouwer, 69        3-1 Sjoerd Westra ( pen), 70        3-2 Stephan Overkempe

Rood: Rene Homan (2 x geel). Geel: Sjoerd Westra (BB), Rik van Hem, Erik Kaspers, Frank Roorda (allen Bedum).

Bijz: Sjoerd Westra (BB) mist strafschop in de éénentachtigste minuut.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00
  • 08:00 - 10:00
  • 10:00 - 12:00
  • 12:00 - 14:00
  • 14:00 - 18:00