Burgemeester Kramer op werkbezoek bij RTV NOF · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Burgemeester Kramer op werkbezoek bij RTV NOF

maandag 29 november 2021

DE WESTEREEN – Burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân bracht maandagmiddag een werkbezoek aan de studio van Streekomroep RTV NOF in de Westereen. Hij kreeg van een delegatie van het bestuur van de omroep een kijkje in de keuken bij de omroep die werkt met bijna 140 vrijwilligers en een aantal betaalde krachten (middels pilots van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, RPO en NOS) op de nieuwsredactie.

“Lokale nijsfoarsjenning is wichtich en ik bin ûnder de yndruk fan it wurk fan RTV NOF. Ek op oare plakken yn Nederlân hear ik fan kollega’s dat dizze regio grutsk wêze mei op san lokale stjoerder”, zei Kramer tijdens de rondleiding. De omroep heeft de laatste jaren flink aan de weg getimmerd. Kramer heeft na zijn bezoek een beter beeld gekregen van de uitdagingen en ambities van RTV NOF voor de komende jaren.

Kamerdebat

Het bezoek van de burgemeester was (toevallig) op dezelfde dag dat er in Den Haag over de toekomst van de sector werd gesproken. Onlangs kwam het Friese PvdA Kamerlid Habtamu de Hoop op werkbezoek bij RTV NOF om hem te laten informeren over de dagelijkse praktijk. In dit debat hebben vele partijen duidelijk gemaakt dat zij zeer te spreken zijn over de progressie die de journalistiek de afgelopen jaren bij de lokale omroepen geboekt heeft. Deze pilot waaraan twintig lokale omroepen (waaronder RTV NOF) deelnemen, loopt woensdag a.s., 1 december, officieel af.

Een aantal partijen benadrukte ook de noodzaak van een structurele bekostiging van de lokale omroepen om de journalistieke taak op lokaal niveau te kunnen waarmaken. Tweede Kamerfracties van D66, PvdA, SP en BBB hebben een motie ingediend waarin de minister is gevraagd om de pilot toch te verlengen met geld uit de omroepreserve. Die kans lijkt echter klein. De minister gaf aan dat het aan een nieuw kabinet is om te besluiten over nieuwe pilots of over een betere bekostiging van de lokale omroepen.

Tientallen journalisten mogelijk zonder baan

Tientallen journalisten die in het kader van de pilotprojecten dreigen nu hun werk te verliezen. De twintig lokale omroepen (waaronder RTV NOF) waarbij zij in dienst zijn hebben onvoldoende budget om de weggevallen projectgelden op te vangen. Bestuurder Marc Visch van de NLPO over het debat: “We wisten dat deze pilot eindig was, maar het is zo ongelooflijk jammer dat de groei en professionalisering die de omroepen hebben laten zien nu mogelijk teniet wordt gedaan, en dat de lokale journalistiek in ruim 20 gemeenten een flinke stap achteruit dreigt te zetten. Wel heeft dit nog maar een keer het belang aangetoond dat nu in de kabinetsformatie eindelijk afspraken moeten worden gemaakt over een basisbekostiging voor de lokale omroepen.” Minister Slob verwees vandaag naar de rapporten van onder meer de Raad voor het Openbaar Bestuur en het Stimuleringsfonds van de Journalistiek waarin wordt gepleit voor een betere en structurele financiering van de lokale publieke omroep.

Verlenging experiment NOS en lokale omroepen

Het experiment Versterking lokale journalistiek door Samenwerking van de NLPO, RPO en de NOS krijgt van de minister een jaar langer subsidie (tot april 2023) uit landelijk omroepgeld. Voor de 44 lokale omroepen (waaronder RTV NOF en LEO in Leeuwarden) en de 63 journalisten die zich binnen het experiment bezighouden met lokale verslaggeving is dit goed nieuws. Zij hebben een jaar langer de tijd om aan te tonen dat door samenwerking de lokale journalistiek bij de lokale omroepen versterkt kan worden.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio