Voor het eerst in 35 jaar bezoekt een politieke partij de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (Rwzi) in Kootstertille. Fractieleden, kandidaat-raadsleden en wethouder Pieter van der Veen van de ChristenUnie laten zich op dinsdag 23 februari jl. voorlichten over het wel en wee van de waterzuivering. Eén van de hoofdtaken van Wetterskip Fryslân is, zo wordt de deelnemers voorgehouden, de zorg voor schoon water of om het nog wat preciezer te zeggen, de kwaliteit van het oppervlaktewater. Daarnaast heeft het Wetterskip de zorg voor voldoende water.
De gemeente Achtkarspelen heeft de zorgplicht voor het verzamelen van het afvalwater. Ook is de gemeente verantwoordelijk voor het afvoeren van hemelwater. Het water dat we in huis of in ons bedrijf voor van alles en nog wat gebruiken, lozen we bijna altijd via de gemeentelijke riolering. Via een ingenieus rioolwaterstelsel en persleidingen kom het afvalwater op een Rwzi. Tijdens de rondleiding krijgen de bezoekers te horen en te zien wat mensen allemaal door het toilet of de gootsteen spoelen, terwijl het daar niet thuishoort. Met name wegwerpdoekjes, maandverband, medicijnen, verfresten, frituurvet of afgewerkte olie verdwijnen regelmatig in het riool. En dan zijn er nog de bestrijdingsmiddelen, die tot gevolg hebben dat de zuivering langer duurt en dus onnodig veel kost. Het afvalwater in Kootstertille wordt gereinigd zonder dat daar chemicaliën aan te pas komen. Het hele reinigingsproces vindt plaats op basis van biologische zuivering, dat wil zeggen dat door middel van bacteriën, die als het ware de viezigheid op eten, het water weer schoon wordt. Het schoongemaakte water wordt doorgepompt naar een grote open bezinkbak, waar de bacteriemassa die nog in het water zit, naar de bodem zakt. Het gezuiverde water komt vervolgens in het Prinses Margrietkanaal terecht.
Het werkbezoek kreeg zijn vervolg op het gemeentekantoor in Buitenpost. Hier daalden de ChristenUnie-raadsleden via de computer af in één van de rioolstelsels van de gemeente Achtkarspelen. Door middel van een rijdende camera in het riool, werd de binnenkant van een riool uit 1956 bekeken. Indrukwekkend hoe op deze wijze slechte plekken en storingen in het riool kunnen worden opgespoord. Ook werd het telemetrie-bewakingssysteem rioolgemalen bekeken, waardoor het 24 uur per dag mogelijk is om via de computer de waterstand in de riolen in de gaten te houden.
Na deze boeiende middag is één ding in ieder geval helder bij de Christen-Unie raadsleden: aandacht voor de ondergrondse infrastructuur is minstens zo belangrijk als de bouw van bovengrondse zaken!