CDA Fryslân uit zorgen over mestbeleid · Foto('s): CDA Fryslân
  CDA Fryslân

CDA Fryslân uit zorgen over mestbeleid

vrijdag 12 december 2014

CDA -Statenlid Fernande Teernstra uit Bolsward wil van gedeputeerde Kramer weten wat de invloed is van een onbetrouwbaar rekenmodel voor het mestbeleid in de eigen provincie. De universiteit van Wageningen en ook staatssecretaris Dijksma erkennen dat het AERIUS-model dat de stikstofuitstoot berekent, niet helemaal klopt. In Friesland is AERIUS belangrijk, omdat het berekent hoeveel mest Friese boeren mogen verwerken. Teernstra maant tempo en stelt daarom schriftelijke vragen.

Programmatische Aanpak Stikstof
De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is het beleid waarmee Nederland de uitstoot van stikstof wil verminderen. Industrie, verkeer en vervoer maar ook boerenbedrijven hebben hiermee te maken. Het doel is om natuurgebieden, met name de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, niet verder aan te tasten. Met de PAS wil de regering Europese natuurdoelen halen en tegelijk ook economische ontwikkeling mogelijk maken. Het rekenmodel AERIUS is hiervoor heel belangrijk, maar blijkt nu volgens een universitair onderzoek verkeerd te rekenen.

Valse hoop
Een onderzoek van de WUR in oktober van dit jaar zegt dat de stikstofemissie met een factor van drie tot vijf overschat wordt. Staatssecretaris Dijksma meldde snel hierna dat AERIUS op punten niet heel betrouwbaar is, zo worden klimatologische omstandigheden bijvoorbeeld niet meegenomen. Juist de boeren werden de door op het rekenmodel gebaseerde wetgeving gedwongen torenhoge investeringen te doen in nieuwe apparatuur. Het bovengronds uitrijden van mest met de giertank werd verboden. Voortaan moest de mest worden geïnjecteerd in de grond. Fernande Teernstra: “We zien ook in Friesland dat boeren zoals het nu lijkt valse hoop is geboden. Wat betekent het onderzoek voor de toekomst van Friese boeren? Moeten investeringen nu terug gedraaid worden?”

Overheid als betrouwbare partner
Teernstra: “We kijken met z’n allen uit naar de PAS, omdat er al heel lang over gesproken wordt. Maar we horen ook in Fryslân dat er frustratie is bij agrariërs. De regering blijkt mestbeleid te maken dat niet klopt. Als CDA vinden we dat de overheid betrouwbaar moet zijn.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
CDA Fryslân uit zorgen over mestbeleid · Foto('s): CDA Fryslân
  CDA Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio