De droogte tegengaan: dit is wat Nederland doet en kan doen · Foto('s): Unsplash
  Unsplash
RECLAME

De droogte tegengaan: dit is wat Nederland doet en kan doen

maandag 29 augustus 2022

LEEUWARDEN – Normaal gesproken is Nederland het land van het water, maar de afgelopen tijd was Nederland toch vooral het land van de droogte. Zelfs de aardappelboeren wachten op de regen, want door de droge grond kunnen ze de aardappelen niet rooien. Er zijn verschillende manieren waarop landen als Nederland zich kunnen wapenen tegen de droogte, waarvan men aanneemt dat het ons steeds vaker zal treffen. Het Deltaplan Zoetwater speelt daarbij een belangrijke rol.

Deltaplan Zoetwater moet Nederland wapenen tegen de droogte

Een van de belangrijkste plannen om Nederland op de lange termijn voor te bereiden op de droogte is het Deltaprogramma Zoetwater. Dit plan moet ervoor zorgen dat Nederland in 2050 weerbaar is tegen dergelijke watertekorten. Momenteel ligt de focus op inzichtvergaring. Men wil weten hoeveel zoetwater er beschikbaar is en hoe men de beschikbaarheid kan verbeteren. Uiteindelijk moet het plan ervoor zorgen dat er bij landgebruik en ruimtelijke inrichting meer rekening wordt gehouden met waterbeschikbaarheid en wateroverlast. Ook moeten watergebruikers zuiniger omgaan met water en moeten waterbeheerders het water beter vasthouden. Momenteel zitten we in fase 2 van het plan. De eerste resultaten zijn er al. Zo zijn er nieuwe sloten en kanalen aangelegd om de zoetwateraanvoer van de Maas en de Rijn te verbeteren.

Bestendigere landbouwgewassen dankzij kunstmatige intelligentie

Als het niet mogelijk is om de droogte en de klimaatverandering tegen te gaan, moeten de landbouwgewassen klimaatbestendiger worden gemaakt. Daarom werkt een team van universiteiten en bedrijven een plan uit, het tienjarenplan Plant-XR, om klimaatresistente gewassen te ontwikkelen. Door het onderzoek zullen de biologen leren te begrijpen welke processen en genen ervoor zorgen dat planten weerbaarder zijn. Die kennis wil men vervolgens in de praktijk omzetten door gewassen te veredelen. Het veredelen van landbouwgewassen vindt vandaag al plaats, maar dat is enkel met het doel om een hogere opbrengst op te leveren.

De onderzoekers zullen onder andere gebruikmaken van AI (kunstmatige intelligentie). Hierbij wordt de menselijke intelligentie door een systeem nagebootst en kan het systeem zelf taken uitvoeren en zich daarbij verbeteren op basis van de vergaarde data. AI kent steeds meer toepassingen en vindt steeds eenvoudiger zijn weg naar het dagelijkse leven. Zo is er bijvoorbeeld het platform bitalpha ai dat wordt gebruikt voor een beter risicobeheer bij cryptobeleggingen en beschikken veel webshops al over een AI-chatbot.

Regen opwekken in de wolken

Als het gaat over de droogte bestrijden, kan Nederland veel leren van het Midden-Oosten. Daar leeft men al langer samen met de droogte en gaat men er heel creatief mee om. Zo doet men er bijvoorbeeld aan cloud seeding, oftewel: regen maken. Het gaat dan niet om regendansen volgens de eeuwenoude tradities, maar om het beschieten of bezaaien van wolken om zo het neerslagproces te beïnvloeden. Ook bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking is de technologie toegepast om ervoor te zorgen dat het droog bleef tijdens de openingsceremonie.

Men doet dit bijvoorbeeld door zilverjodide aan de wolken toe te voegen. De kleine waterdruppeltjes in de wolken zullen zich op de kristallen afzetten en dan begint het te regenen. In de praktijk kent de technologie ook veel tegenstanders, omdat het moeilijk te doseren is en omdat de gebruikte chemicaliën ook allemaal naar beneden komen.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio