ROTTEVALLE – Zaterdag 6 maart is de aftrap van de Friese Boekenweken. Tot 14 maart staat de Friese literatuur in de schijnwerpers. Een prachtig Fries evenement waar ook De Herberg van Smallingerland graag aandacht aan geeft. De Herberg is trots op Fryslân en gebruikt dan ook zoveel mogelijk regionale Friese producten om mee te koken. Dat regionale karakter dragen ze graag breed uit. Die Friese trots en identiteit in de producten komt nu dus ook tot uiting in het Fries Boekenweek menu dat gerelateerd is aan het oeuvre van Hilda Talsma. Tijdens de kennismaking met Hilda spatten de vonken van enthousiasme ervan af.
Het boekenweek cadeauboek van Hilda Talsma, Lockdownleafde, en de Wyn-trilogie deed chef-kok Kees Meinderts warmlopen voor deze Friese auteur. Het Friese karakter van De Herberg van Smallingerland resulteerde tot een prachtige combinatie van creativiteit en cultuur. In het kader van de Friese Boekenweek creëert chef-kok Kees Meinderts van restaurant De Herberg van Smallingerland in Rottevalle een speciaal 4-gangen menu.
Chef-kok Kees raakte geïnspireerd door de sprankelende verhalen van Hilda. Samen kwamen ze tot een bijzonder Fries Boekenweek menu, dat van tot en met 14 maart te bestellen is bij de Herberg. In de doos met de 4 gangen, die allen gelinkt zijn aan Hilda’s boeken, vindt de gast ook het boekenweek cadeauboek van Hilda.
Tijdens de verkoop van het menu biedt de Herberg ook Friese boeken te koop aan. In de kruiwagen een waaier aan Friese boeken. Hilda Talsma signeert zaterdag 13 maart haar boeken in De Herberg van Smallingerland.
Fryske Boekenweek menu van De Herberg van Smallingerland
Voorgerecht
De culinaire/gedemonteerde versie van de ‘Skûtsje gehaktbal’ bestaat uit een tartaar van Fries weiderund met ingemaakte uitjes, mosterdcrème, gerookte eidooier en mini-beschuitjes van briochebrood.
De gehaktbal komt tijdens de gesprekken met Hilda Talsma meerdere malen naar voren alsook in ook haar boeken. Het is één van de gerechten die de Onnie’s regelmatig bereiden voor de skûtsje-bemanning. Om er een culinaire draai aan te geven ontleedt Kees Meinderts alle componenten van de gehaktbal en presenteert hij deze rauw. Daarmee geniet je een afgeleide van de klassieke steak tartaar.
Tussengerecht
Romige soep van gerookte paling (geserveerd als cappuccino) met ingemaakte venkel en geparfumeerd met Berenburgkruiden: laurier, zoethout, jeneverbes en kalmoes en geflankeerd door krokante rogge.
In een passage in het boek serveert Bonnie een cappuccino met een borrel erin. En ook komt de liefde voor soep meermalen naar voren in de boeken van Hilda. Die combi spreekt Meinderts aan. Al wordt er in Hilda’s boeken niet over palingsoep gesproken – en vindt Hilda dit zelf érg spannend – het past wel bij het skûtsjesilen op zich en is helemaal niet te versmaden met Berenburg…
Hoofdgerecht
Heale hin en druge woarst, bestaande uit souvide gegaarde biefstukjes van kippendijfilet, kippendijen gegrild en met gevogeltejus. De krokante korst van kippenhuid geeft een heerlijke knisper en de cassoulet van Fryske wâldbeantjes en droege woarst doet u wanen in It Skûtsje. Gecompleteerd met een lange crouton met kippenlevercrème en ingemaakte rozijnen.
Bij de heale hin en droege woarst begint het water in de mond te lopen, dat werd wel duidelijk in de gesprekken met Hilda. Op de skûtsje-wedstrijddagen vliegen deze halve haantjes over de tafel. Ook bij dit gerecht haalt onze chef-kok Meinderts de heale hin uit elkaar. Daarmee benadrukt hij de essentie van de heale hin. Het met kruiden op smaak gebrachte gevogelte resulteert in een van de lekkerste delen van de kip: het vel, de kippenhuid. Bijgevoegd: een soort van schippersmaal met woudbonen en droge worst.
Nagerecht
Zinnelijke sorbet vol verlangen, bereid met een granité van meloen, mousse van honing, gemarineerde meloen soorten in marasquin, bessen coulis en een krokante wafelpunt.
Deze sorbet is gebaseerd op één van de pikante scènes uit de boeken van Hilda én op een klassieker van de Franse Auguste Escoffier (bekend van zijn culinaire genialiteit): Sorbet à la Sicilienne.
Het menu vullen we aan met ambachtelijk rustiek brood met smeersels.
Bijschrift foto: V.l.n.r.: Kees Meinderts, chef-kok De Herberg van Smallingerland, Freddy Bult, Herbergier (eigenaar) De Herberg van Smallingerland, Hilda Talsma, Schrijfster van Friese romans en columniste bij Omrop Fryslân, Aukje Westerhof, gastvrouw (eigenaar) De Herberg van Smallingerland.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.