KOLLUM – Afgelopen week was het weer Settingweek bij !Mpulse Kollum voor alle leerlingen uit leerjaar 1 en 2. Tijdens deze Setting stond de opdracht in het teken van de leergebieden wiskunde en technologie & toepassing. De leerlingen bogen zich in groepjes over de Rube Goldberg Challenge, oftewel: het maken van een kettingreactie. Gedurende de gehele week legden de leerlingen het proces vast in video’s die ze bewerkten tot een toffe vlog.
Setting betekent: een complexe, vakoverstijgende opdracht krijgen, inspiratie opdoen door prikkelende workshops bij te wonen, onderzoeksvragen, doelen en een hypothese opstellen, een planning maken, overleggen, organiseren, samenwerken, onderzoek doen – in en buiten de school –, kritisch denken, verslaglegging doen, evalueren, reflecteren en uiteindelijk het eindresultaat presenteren aan je medeleerlingen, ouders/verzorgers, experts en andere belangstellenden.
Tijdens de Settingweek werken leerlingen aan de hand van de projectmatige stappen van Design Based Learning. Allereerst moeten de leerlingen de opdracht begrijpen, oftewel: het plan van eisen voor zowel de kettingreactie als de vlog goed doornemen en hier onderzoek naar doen. Vervolgens gaan ze een kettingreactie ontwerpen, want alleen met een goed ontwerp ben je in staat iets moois en werkends te maken! Voor de laatste stap van het projectmatige werken nodigen wij jullie als ouders/verzorgers uit. Op vrijdag delen de leerlingen graag alle prachtige resultaten met jullie.
Naast het ontwikkelen van flink wat vakoverstijgende vaardigheden en het inzetten van allerlei skills, zijn er natuurlijk ook inhoudelijke leerdoelen verbonden aan de vakken. Zo zal de kettingreactie moeten voldoen aan een nauwkeurig wiskundig plan van eisen, moeten de groepjes er een helling en minimaal twee ruimtelijke figuren (waarvan één met een ronde zijde) in verwerken en zal de gemiddelde snelheid van het parcours berekend worden. Voor het vak technologie & toepassing leren de leerlingen hoe ze video’s maken en deze kunnen bewerken. Daarnaast kunnen de lasersnijder en 3D-printer worden ingezet voor het maken van onderdelen voor de kettingreactie. Vrijdag 25 januari presenteerden de leerlingen van !mpulse Kollum de resultaten van de Settingweek. Ouders, verzorgers, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes en andere belangstellenden kwamen massaal de gemaakte vlogs en kettingreacties bewonderen in de Campus Kollum.