De Sûkerei in Damwâld viert 5e Dollersdei

ma. 15 oktober · 00:002012 · 00:00 · Bauke

Het proces van zaaien, oogsten en drogen van de cichoreiwortel wordt inzichtelijk gemaakt in cultuurhistorisch centrum “De Sûkerei” in Damwâld.

Het proces van zaaien, oogsten en drogen van de cichoreiwortel wordt inzichtelijk gemaakt in cultuurhistorisch centrum “De Sûkerei” in Damwâld. De oogst van deze cichoreiwortel -in de herfst- was een jaarlijks terugkerend evenement in deze regio. De wortel was zeer belangrijk voor de economie van de hele regio. Zozeer zelfs, dat de periode van rond 1800 tot rond 1900 vaak “De gouden eeuw van Dantumadeel” wordt genoemd.

In de tijd van Napoleon, rond 1800, lag de import van koffie lag nagenoeg stil door alle conflicten in Europa. Hierdoor had de “gewone man” geen beschikking meer over het dagelijkse kopje koffie. Een alternatief voor de koffie werd gevonden in de cichoreiwortel. Het was al heel lang bekend dat door het drogen en branden van deze wortel een product ontstaat dat vergeleken kon worden met koffie als drank. In zeer korte tijd ontstonden overal in Europa fabrieken die de wortel droogden en het brandproces voor hun rekening namen.In de gemeente Dantumadeel hebben rond de 30 drogerijen gestaan. Deze regio was zeer arm, de arbeiders wilden graag werken en er was genoeg grond om de wortel te verbouwen. Deze feiten hebben geleid tot het succes in deze regio. De drogerijen leverden een halffabrikaat aan, in de vorm van gedroogde stukjes cichoreiwortel. Dit werd weer aangeleverd aan branderijen in Dokkum, Leeuwarden, Dalfsen en Sybrandahuis. Dantumadeel was dus een zeer belangrijke gemeente voor de cichoreidrogerij.

 De traditie van het oogstfeest in de herfst wordt voortgezet in museum “De Sûkerei.” Dit jaar bestaat het museum 5 jaar en dit is dan ook de 5e keer dat Dollersdei wordt gevierd. De dag staat helemaal in het teken van de cichoreiwortel. De bezoekers kunnen in 2 demonstraties aanschouwen hoe de wortel werd geoogst, gewassen in de vaart, gewogen (met evenaar) en daarna in stukjes gehakt. De volgende fase was het drogen van deze stukjes op een oven. Dit was allemaal handwerk. De temperatuur op de  oven was rond de 50 graden Celsius. Dat dit een aanslag op de gezondheid was, hoeft geen nadere uitleg.  U kunt alles zien, beleven en proeven op Dollersdei bij museum “De Sûkerei” in Damwâld. 

De vrijwilligers van het museum zijn op deze dag gekleed in kleding uit de tijd van de cichoreiteelt en -naast de demonstraties- is er een verkoop van streekproducten door Stichting Wâldfrucht uit Buitenpost, wordt er een schilderij van één van de wâldhúskes door Trienke van Kammen aangeboden aan het bestuur van het museum en afscheid genomen van de Sûkereikeninginne 2012. Natuurlijk zijn er in de gezellige ontvangstruimte van het museum tevens weer een hapje en drankje verkrijgbaar.  Wist u trouwens dat op het schilderij “de aardappeleters” van Vincent van Gogh de arbeiders genieten van een kopje cichoreikoffie? Ga deze uitdaging ook aan en kom op zaterdag 27 oktober a.s. naar dit unieke museum. Dollersdei wordt  een “dolle”dei!”

Museum “De Sûkerei” Trekwei 8a 9104 AB  DAMWÂLD Tel.: 0511 420936  www.desukerei.nl

Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.