LEEUWARDEN – Brand in huis zorgt er niet alleen voor dat je dierbare spullen verloren kunnen gaan, maar daarnaast is het ook nog eens super gevaarlijk. Sinds 2003 was een rookmelder op iedere woonlaag al verplicht in nieuwbouwwoningen en vanaf 1 juli 2022 wordt het verplicht voor ieder huis. En dat is niet voor niets, want rookmelders redden levens!
Een van de meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn (defecte) elektrische apparaten. Daarbij staan de wasmachine en droger met ruim 25% van het aandeel op nummer 1. Dat komt omdat stof vlam kan vatten, bijvoorbeeld door een gloeiend verwarmingselement, vonkende contacten of een defecte motor. Het is dan ook belangrijk dat jouw wasmachine en droger naar behoren werken. Heb je nog een oud model staan? Dan is een nieuwe droger kopen zeker verstandig.
Verder is het belangrijk dat je zorgt voor goed onderhoud van de apparaten. Maak bijvoorbeeld het stoffilter van de wasdroger na elke droogbeurt schoon. Zorg dat de aansluiting in orde is en dat de apparaten hun warmte kwijt kunnen. Het is dan ook aan te raden niets op de apparaten te zetten, zoals wasmanden. En plaats bij voorkeur in ieder geval een rookmelder in de ruimte waar deze apparaten staan.
Er zijn verschillende soorten rookmelders. Standaard controleren ze op rook, maar er zijn ook modellen die ook hitte en koolmonoxide kunnen registreren. Dit laatste komt goed van pas om bij een cv-ketel in de buurt te plaatsen, aangezien deze zou kunnen lekken. Kies je voor een slimme rookmelder, dan kun je zelfs een melding op je smartphone ontvangen als er een alarm af gaat.
Bovendien kun je sommige rookmelders ook aan elkaar koppelen, wat vooral bij grote huizen van pas komt, omdat je zo sneller het signaal oppikt, ook als het alarm een aantal ruimtes bij je vandaan komt. Bij slimme gekoppelde rookmelders kun je via je smartphone zien in welke zone van het huis de rook gedetecteerd is. Daarnaast zijn er ook nog modellen die zelfs noodverlichting hebben.
Kortom, keuze genoeg als het aankomt op rookmelders. Je kiest ook nog tussen een model op batterij en netstroom (met back-up batterij). Ben je op zoek naar een goede rookmelder en wil je meer tips over waar je op moet letten bij het vergelijken? DeBeste.com is een vergelijkingswebsite waar je de beste modellen van het moment spot en uitleg krijgt over de verschillende soorten rookmelders en de voordelen van bepaalde kenmerken van rookmelders. Bekijk hier het artikel over de beste rookmelder + koopgids.
Je hebt je rookmelders geïnstalleerd en apparaten gecheckt op veilige aansluitingen, ben je dan voorlopig klaar? Nee, de brandweer in Dokkum hamerde eerder al op het belang van een werkende rookmelder. Je kunt immers wel een rookmelder hebben, maar je hebt er niets aan als deze niet blijkt te werken.
Het wordt aangeraden om eens per week de batterijen te checken en ze eens per jaar te vervangen. Ook dien je meermaals per jaar het stof te verwijderen, aangezien dit de werking van de sensoren kan beïnvloeden. Controleer ook de levensduur van het apparaat. Rookmelders gaan normaal gezien maximaal tien jaar mee en dienen dan sowieso vervangen te worden.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.