Derde verhalenavond over de oude Lauwerszee

Woensdag 07-11-2018
ESONSTAD - Afgelopen dinsdagavond heeft de derde verhalenavond Lauwersmeer/Lauwerszee plaatsgevonden. De avond is een initiatief van de Waddenverenging in samenwerking met Stichting Verdronken Geschiedenis met als doel een breed publiek nadere kennis te laten maken met de historie van de Lauwerszee. De zaal van restaurant De Weagh in Esonstad was geheel gevuld met een kleine 100 belangstellenden.

Vijf sprekers namen de mensen mee naar het verleden, zo vertelde Johan Lipjes een boeiend verhaal over zijn leven in en rond het gemaal van Ezumazijl. Zijn vader en opa zijn machinist geweest op het gemaal. Johan kon zich de functie van het gemaal ten tijde van de Lauwerszee goed herinneren. De veranderende functie van het gemaal na de aanleg van de Lauwersmeerdijk werd ook belicht..

Aan de hand van vele foto’s nam Willem Wilstra ons mee in het verleden van de reddingsmaatschappij in Oostmahorn. Actiefoto’s van o.a. de reddingsboot Insulinde en Oostmahorn als zeehaven gaven een mooi beeld van het leven en werken aan de Friese kust van de Lauwerszee.

Gosse Terpstra en Meindert Boersma vertelden boeiend over de inrichtingsplannen van het gebied na afsluiting en over het harde werk van het aanleggen van rijsdammen. Wietske ter Veld wist zich nog goed de bootdienst tussen de stad Groningen via Zoutkamp naar Schiermonnikoog te herinneren. De Waddenvereniging kijkt terug op een zeer geslaagde avond.

terug naar overzicht
Gjalt de Jong en Paul Siemensma met de accordeonJohan Lipjes was de eerste spreker van de avondMeer foto´s op www.rtvnof.nl
© Foto's: Erik Visser


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie