VIDEO: Directeur NAM: “Tefolle boaiemdelgong yn Noardeast? Dan stopje wy mei gaswinning” · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VIDEO: Directeur NAM: “Tefolle boaiemdelgong yn Noardeast? Dan stopje wy mei gaswinning”

vrijdag 26 mei 2023

EANJUM – Wanneer er op termijn aardbevingen, of teveel bodemdaling gaat plaatsvinden in Noardeast-Fryslân door gaswinning, stopt de NAM met gaswinning uit de veroorzakende put. Dat vertelde directeur Johan Atema donderdagavond, tijdens een bijeenkomst van de gebiedscommissie Dongeradielen in Eanjum. De NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen vertelden over de bodemdaling door gaswinning, de effecten op het (woonklimaat) en hoe berekeningen worden uitgevoerd. Er kwamen een tachtig inwoners op de avond af. 

De NAM-directeur legt uit: “Wy sitte hjir al 40 jier, Noardeast-Fryslân is nei Grins it belangrykste gebiet dat wy hawwe.” Noardeast-Fryslân is volgens de directeur een belangrijk gebied voor Noord-Nederland. “Wy winne hjir al hiel lang gas, wêr’t eltse dei hiel Noard-Nederlân op draaie kin, ik bin grutsk dat wy hjir al sa lang sitte, sûnder grutte problemen feroarsaakt te hawwen.”

Aardbevingen of teveel bodemdaling? “Dan stoppen we de gaswinning”

Toch ziet Atema wel dat de zorgen, ook in Noardeast-Fryslân, toenemen. “Grins hat eltsenien besoarche makke en dat begryp ik, mar wy binne hjir om de soargen fuort te nimmen. Wy hawwe fan Grins, wat dêr misgien is, in hiel soad leard en dat passe wy no ek ta.” De directeur van de Nederlandse Aardolie komt ook met een harde toezegging. “At wy hjir yn Noardeast-Fryslân ierdbevings krije, as tefolle boaiemdelgong, dan slúte wy gewoan yn. Dat is ek in les fan Grins.” In Groningen kon dat niet, omdat de gasleveringszekerheid voor het hele land op het spel kwam te staan, volgens Atema. “Yn Fryslân is dêr gjin sprake fan, dus wy kinne hjir snel slúte at it moat.”

Directeur Johan Atema van de NAM over gaswinning

 

Kans op aardbeving van meer dan magnitude 3 is “nader 0”

Nu is de kans op (zwaardere) aardbevingen door de gaswinning in Noardeast-Fryslân, volgens geoloog Heijn van Gent heel klein. “Ik ga hier niet verkondigen dat aardbevingen uitgesloten zijn, echter ben ik er van overtuigd, dat volgens de huidige stand van de kennis, een aardbeving met meer dan een magnitude 3 zeer onwaarschijnlijk is. Met zeer onwaarschijnlijk bedoel ik, de kans is nader 0.”

Meerdere gaswinputten in Noardeast-Fryslân zijn volop in productie. “Ik kin tasizze, at minsken hjir lêst fan ús krije, dan stopje wy der mei, dan is it oer. No is dat de ôfrûne 40 jier net bard en ik hoopje dat dat yn de oankommende 20 jier ek net bard. At it wol gebeurt, dan stean ik der foar dat wy stopje.”

Mienskip heeft zorgen: “It wurdt oars”

Nanne Iedema uit Ljussens kwam ook naar het MFA in Eanjum om zich te laten informeren door de NAM en het SodM. De inwoner is niet gerust op een toekomst zonder aardbevingen. “Ik freegje my noch hieltyd ôf, kin djippe boaiemdelgong ek foar ierdbevings soargje? En dêr haw ik net in just antwurd op krigen, sy praten der foar myn gefoel wat omhinne.” Iedema was, voordat hij met pensioen ging, aardappelhandelaar.

Voor zijn mede-agrariërs zijn er zeker zorgen, doordat de bodem daalt, wordt het grondwaterpeil anders en kan ook de verzilting een (grote) rol gaan spelen in het telen van aardappelen. “Wat mear gas at der wûn wurdt, des te grutter it probleem wurde kin. Dan krije jo dy problemen en hâldt dat yn dat de bereiningsmooglikheden ek folle minder binne. Dat soarget der úteinliks foar dat wy gjin ‘normaal gewende’ opbringst mear krije.”

Nanne Iedema uit Ljussens over de bodemdaling

 

Duidelijkheid over gaswinning Ternaard duurt echt heel lang

Over de gaswinning bij Ternaard was Atema helder. “It duorret hiel lang, wat my oanbelanget: fierstente lang. Minsken sitte yn de ûnwissens, giet it no troch as net?” De NAM-directeur hoopt vanuit zijn perspectief dat het doorgaat, alleen besluit het kabinet daar uiteindelijk over. “Sy (it kabinet red.) hawwe tasein dat sy ein juny mei in beslút komme sille, mar ik moat earlik wêze, dat hawwe sy al faker tasein… Lit wy der op hope dat wy yn de simmer witte wêr’t wy oan ta binne. It sil dan net trochgean en dan sjogge wy noch wat wy dogge, mar at it wol trochgiet sille wy de winning op in nette manier dwaan en Noardeast-Fryslân ek helpe. En nogmaals, as Ternaard as wy ûngelyk hawwe en der komt gedoch fan, dan slúte wy it yn en beëndigje wy dat.”

Moat mear jild nei de regio

Gaswinning levert al jaren miljoenen op voor de Staat. “De NAM en de sintrale oerheid hawwe mei gaswinning al in hiel soad jild fertsjinne, mar Noardeast-Fryslân hat dêr net in soad oan hân. Ik hoopje dat wy dat mei Ternaard feroarje kinne. Dat der mear jild yn it gebiet bliuwt”, besluit de NAM-directeur.

Auteur: Ben de Jager | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio