Dit zijn de voordelen van een inductiekookplaat ten opzichte van een keramische kookplaat

zo. 31 januari · 17:082021 · 17:08 · RTV NOF

LEEUWARDEN – In Nederland zijn steeds minder woningen aangesloten op het aardgasnetwerk. Dit heeft uiteraard een reden. Gas is namelijk nogal slecht voor het milieu, waardoor het goed is om van het gas te gaan. Als je dit gaat doen dan zul je dus ook op een andere manier moeten koken.

Pexels
RECLAME

LEEUWARDEN – In Nederland zijn steeds minder woningen aangesloten op het aardgasnetwerk. Dit heeft uiteraard een reden. Gas is namelijk nogal slecht voor het milieu, waardoor het goed is om van het gas te gaan. Als je dit gaat doen dan zul je dus ook op een andere manier moeten koken. Dit kun je doen met behulp van een elektrische kookplaat, waarbij je meerdere opties hebt. Hierbij kun je onder meer denken aan een inductiekookplaat, maar ook een keramische plaat is mogelijk. Het koken op inductie is toch wel beter, wat je onder meer merkt aan de onderstaande voordelen. Vergeet overigens ook niet een inductie kookplaat beschermer te kopen. Een inductiebeschermer heeft namelijk een aantal pluspunten, net zoals de kookplaat. 

Energiezuiniger

Zo is een inductiekookplaat onder andere energiezuiniger dan een keramische kookplaat. Dit komt doordat je bij het inductie koken alleen maar de pan zelf verwarmt. Haal je de pan van de plaat? Dan zal het zichzelf automatisch uitschakelen, waarna de glazen plaat ook vrij snel afgekoeld zijn. Je zult per jaar circa 40 euro kwijt zijn aan energiekosten met een inductiekookplaat. Bij een keramische plaat ligt dit een stukje hoger: ruim 50 euro per jaar. Dat deze optie meer energie verbruikt komt doordat het veel energie nodig heeft om de kookzones op te warmen. Bovendien zal de plaat nog lang warm blijven nadat je klaar bent met het koken, waardoor het apparaat dus ook weer veel onnodige energie verliest.

Sneller

Bovendien zal een inductiekookplaat sneller warm zijn. Je pannen zullen verwarmd worden door een magnetisch veld, waardoor het apparaat dus geen gebruik maakt van verwarmingselementen. In plaats daarvan zal je pan direct opwarmen. De plaat zal dan ook al binnen zo’n 20 seconden warm zijn, waardoor je pan ook erg snel warm is. Let overigens wel op, want je hebt voor het inductie koken speciale pannen met een magnetische en vlakke bodem nodig. Bij een keramische kookplaat is dit niet het geval, al duurt het opwarmen wel een stuk langer. Het apparaat moet namelijk eerst de verwarmingselementen verwarmen voordat de pan verwarmd kan worden. De elementen kleuren rood als ze warm zijn, waarna je de pannen er op kunt zetten. Dit duurt meestal toch wel een dikke minuut.

Veiliger

Een inductiekookplaat is ook nog eens veiliger dan een keramische plaat. Zo heeft de inductie apparaat altijd kinderbeveiliging, je kids kunnen de instellingen dus niet zomaar wijzigen. Bovendien werkt de inductiekookplaat alleen als er daadwerkelijk een pan op het ‘vuur’ staat. Haal je de pan eraf? Dan wordt de plaat automatisch uitgeschakeld, wat natuurlijk erg handig maar ook milieuvriendelijk is. Een keramische kookplaat heeft deze functies over het algemeen niet, waardoor ze minder geschikt zijn voor huishoudens met kleine kinderen. Ook zal de plaat na het koken nog lang warm blijven, hierdoor kun je jezelf gemakkelijk verbranden als je even niet oplet. Dit is dus ook nadelig voor je energieverbruik. Bovendien zal de kookplaat niet automatisch uitgeschakeld worden na het koken.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.