DOS boekt eerste competitiewinst · Foto('s): Sake Beerstra

DOS boekt eerste competitiewinst

zondag 02 december 2018

De volleyballers van DOS hebben eindelijk hun eerste competitiewinst van dit seizoen te pakken. In een leuke wedstrijd, waarbij bij DOS de foutenlast in de verdediging veel lager was en aanvallend veel beter gepresteerd werd dan in de afgelopen duels, werd een terechte 3-1 (25-19, 23-25, 25-22, 25-17) zege behaald op promovendus VC Joure.

Het publiek, dat zijn weg in redelijk grote getale naar sporthal De Saedkampe gevonden had, zag dat de thuisploeg, met Niels Huttema op de mid en jeugdtalent Tjesse de Boer op de reservebank, vol passie aan het duel begon. En dat werd tijd ook, de achterstand op Joure, de nummer elf van de ranglijst, was immers acht punten. In de verdediging liep het direct een stuk beter dan de afgelopen weken, zeker achter de blokkering.

De blokkering zelf was eigenlijk het zwakste punt, de handen werden niet goed op de bal gezet en daardoor verdwenen veel aanvallen van Joure via de touché buiten het veld. Een goede eigen aanval zorgde er echter voor dat de ploeg steeds het initiatief konden houden in de set. Het was technisch hier en daar niet allemaal even fraai, maar zowel op de mid als op de buiten en de diagonaal werd gescoord. Iets dat ook al een tijdje geleden was. Het vertrouwen dat dit gaf werkte een steeds betere service in de hand. De eerste setwinst van het duel was vervolgens snel een feit.

In de tweede set kwam Joure beter voor de dag en hielden de ploegen elkaar in evenwicht. DOS werd daardoor wat onzeker en hanteerde een wat te voorzichtige service. Al snel ontaardde die voorzichtigeid in servicefouten. Ook blokkerend kon de ploeg nog steeds geen potten breken en zo ontstond een 15-20 voorsprong voor de Jousters. Het was wederom te danken aan de goede blokverdediging en aanval dat de ploeg terugkwam tot 21-22. Daarna zorgden enkele slordigheden ervoor dat de set toch nog verloren ging.

Het derde bedrijf ontwikkelde zich op dezelfde manier als het tweede, maar aan het eind ervan was DOS wel scherp. Vanaf 18-20 werd er fantastisch verdedigd door Gerrit de Beer, Niels Huttema, Peter Wolters en Kees Kloosterman en waren Wouter de Vries en Cornelis van Slageren degenen die Joure aanvallend de das omdeden: 25-22.

Joure was geknakt en liet zich in de vierde set al snel overbluffen. Hun twee beste spelers waren in eerste instantie nog aardig op dreef, maar toen hun acties eindelijk goed doorzien werden door de blokkering en blokverdediging was het snel voorbij met hun aspiraties. DOS bleef geconcentreerd spelen en het was met name Cornelis van Slageren die, uitstekend bediend door spelverdeler Gerrit de Beer, zijn goede aanvallende spel kon etaleren. Joure werd van de mat gespeeld.8

Ondanks de winst staan de Kollumerzwagers nog wel steeds op de laatste plek met tien punten uit negen duels, maar hebben zij weer enigszins aansluiting bij nummer elf Joure en nummer tien Kwiek gevonden. Komend weekend staat het uitduel tegen koploper AVC op het programma.

© Verslag: Cornelis van Slageren

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00