DOS kraakt nummer twee Winkhem · Foto('s): Sake Beerstra

DOS kraakt nummer twee Winkhem

dinsdag 26 maart 2024

KOLLUMERSWEACH – De volleybalheren van DOS hebben maandag in de inhaalwedstrijd tegen nummer twee Winkhem een mooie teamprestatie neergezet. In een spannend duel werden de Winsumers met 3-2 (21-25, 25-18, 25-21, 18-25, 15-12) gekraakt. Door de winst blijft DOS vierde en kunnen de Groningers niet meer op eigen kracht kampioen worden.

Speler-coach Jan Zijlstra beschikte deze avond over alle spelers, uitgezonderd Jan-Willem van der Weij die nog herstellende is van een enkelblessure. Zijlstra begon de eerste set met Peter Wolters op de diagonaal, Kees Kloosterman en Douwe Kooistra op de mid, Gerrit de Beer op de spelverdeling en zichzelf en Cornelis van Slageren op de buiten. Nadat scheidsrechter Jan van Slageren bij vaste teller Hotze Haijma gecheckt had of hij er klaar voor was en gefloten had voor het begin van de wedstrijd, voltrok zich in eerste instantie hetzelfde rommelige beeld als tegen Unitas de week ervoor. Er werd wel gewerkt voor ieder punt, maar bij het afwerken was niemand secuur genoeg. De gasten hoefden eigenlijk niet eens zoveel te doen om een opgebouwde voorsprong te behouden. Aan het eind van de set kwam de thuisploeg wat beter in zijn spel en leek het nog wat spannend te worden. Maar vanaf de twintig punten zorgden enkele slordigheden er opnieuw voor dat Winkhem uit kon lopen en de set besliste.

In de tweede set ging DOS in dezelfde opstelling door en dat pakte goed uit. De foutenlast werd drastisch naar beneden gehaald en Winkhem werd door mooi opgezette mid- en buitenaanvallen flink onder druk gezet. Die ploeg was ietwat overrompeld door deze plotselinge stijging van het spelniveau bij DOS en had een periode geen antwoord paraat. Een uitstekende service hield hen nog enigszins op de been, maar voor setwinst was het lang niet genoeg.

Ook in het derde bedrijf, waarin Martijn Berends in de ploeg kwam voor Peter Wolters, lukte het de ‘gladhakken’ (red. bijnaam van de inwoners van Winsum) niet om de bovenliggende partij te worden. Door de nieuwe opstelling bij DOS vielen er wel wat meer onzekerheden in de verdediging te bespeuren, maar kwam de winst geen moment in gevaar. Douwe Kooistra en Cornelis van Slageren namen hun team in deze set door enkele mooie opeenvolgende aanvallen op sleeptouw.

De ploeg had de wedstrijd onder toeziend oog van het ook op de maandagavond trouw aanwezige publiek gekanteld en kon zelfs voor een “vierpunter” gaan. De scherpte ontbrak in deze set echter bij de thuisploeg en daardoor kon Winsum op zijn elfendertigst naar het einde van de set hobbelen. Ook Luca van der Heide, die halverwege de set in de ploeg was gekomen voor Jan Zijlstra, kon het tij ondanks enkele mooie scores niet keren.

Voor de vierde keer dit seizoen kwam het aan op een beslissende vijfde set en daarin nam Winkhem brutaal de leiding met 1-4. Daarna kwam DOS echter op stoom en werd Winsum door een teamprestatie toch nog knap op zijn vierde competitie nederlaag getrakteerd.

Door de winst hebben de Kollumersweachsters de vierde plek nog iets steviger in handen. Komende zaterdag mogen zij in de uitwedstrijd tegen Flash Veendam proberen deze vierde plek definitief veilig te stellen. De week erop eindigt het seizoen met het thuisduel tegen Voklubol uit Oldehove.

Auteur: Redactie RTV NOF Sake Beerstra

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00
  • 08:00 - 10:00
  • 10:00 - 12:00
  • 12:00 - 14:00
  • 14:00 - 18:00
  • 18:00 - 20:00