LEEUWARDEN – Steeds meer woningzoekenden overwegen de aankoop van een klushuis. Ook in de provincie Friesland is de woningmarkt momenteel oververhit. Bieden boven de vraagprijs is de trend en vaak is onderhandelen al niet meer mogelijk. Je dient direct een eindbod uit te brengen op je droomhuis! Bij een kluswoning heb je vaak een grotere kans om het huis daadwerkelijk te krijgen, daar de vraag naar dit type woning kleiner is. Veel mensen zoeken een woning waar zij vrijwel direct in kunnen trekken. Een klushuis kopen is echter niet zonder risico. In dit artikel lees je er meer over.
Tip: ga je een klushuis kopen? Ikbenfrits geeft je tips in een handige gids! Neem ze eens door, voordat je een bod uitbrengt op een klushuis.
Breng in kaart welke klussen uitgevoerd moeten worden
Mogelijk heb je bij het bekijken van de foto’s van een klushuis al gezien dat de badkamer en keuken vervangen moeten worden. Ook wil je de kozijnen mogelijk vernieuwen, wil je het dak van zonnepanelen voorzien, enzovoorts. Er is echter meer dan hetgeen je op de foto’s direct kunt zien. Denk aan de verborgen gebreken in een woning. Mogelijk zit er veel vocht in de wanden, wat kan duiden op een lekkage of een slecht geïmpregneerde buitenmuur. Om te voorkomen dat dergelijke gebreken pas bij het klussen aan het licht komen, is het bij een klushuis verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo weet je precies voor welke uitdaging je komt te staan als je de woning daadwerkelijk koopt.
Spreek met een financieel adviseur over je hypotheek
In de basis kun je 100% van de waarde van een woning lenen bij een hypotheekverstrekker. Kies je voor een klushuis, dan kun je de hypotheek vaak laten verhogen om zo de kosten voor de verbouwing mee te laten financieren in de hypotheek. Schakel een hypotheekadviseur in om je bij te laten praten over de mogelijkheden die je hebt op dit vlak. Het geeft je een goed beeld van het deel van de beoogde verbouwing, die je uit eigen zak zal moeten bekostigen. Daarbij wil je vooraf weten wat het maximale is wat je kunt lenen voordat je aan een verbouwing begint. Je wilt voorkomen dat je de verbouwing tussentijds moet stoppen doordat er onvoldoende budget is. Het deel voor de verbouwing wordt door de hypotheekverstrekker in een bouwdepot gestopt. Door de facturen van een aannemer door te sturen naar de hypotheekverstrekker, betaalt deze de factuur uit dit bouwdepot.