ELP Noardeast Fryslan: De 21 slaven van Den Haag · Foto('s): 

ELP Noardeast Fryslan: De 21 slaven van Den Haag

vrijdag 22 november 2019

Op 21-11-2019 een historische dag in de gemeenteraad van Noardeast Fryslan. Zonder slag of stoot gaan de handjes de lucht in van 21 raadsleden voor een raadsvoorstel met de naam “Startdocument en Samenwerkingsovereenkomst Regionale Energie Strategie”.

Wij begrijpen dat na de jarenlange klimaat hetze vanuit Europa er mensen zijn die geloven dat de wereld ten onder gaat wanneer wij op gas blijven koken. Dat wij het hier niet mee eens zijn en een hele andere visie hebben blijkt wel uit de gesproken tekst van ons raadslid Johan Talsma onder deze tekst in de video te bekijken.

Wat wij totaal niet begrijpen is dat 21 raadsleden zonder vragen akkoord gaan met het opgeven van eigen beleid. In het stuk staat duidelijk dat men zich bereid moet verklaren lokaal en provinciaal beleid op te geven wanneer dit een wens is vanuit de landelijke overheid. Dat men vanuit de landelijk overheid een taakstelling kan opleggen wanneer men landelijk vindt dat er in Friesland nog wel ruimte is voor wat extra windmolens en zonneparken.

Wat zit er achter dit stukje tekst? Dat is eigenlijk helemaal niet zo lastig te bedenken. Wij gebruiken in Friesland ongeveer 4% van de totale energie behoefte van Nederland en dan zou het logisch zijn dat de taakstelling ook maximaal die 4% zou zijn. Zo kijkt men alleen landelijk niet. In de randstad is te weinig ruimte en dus wil men vanuit de landelijke overheid de enorme energie vraag van de Randstad oplossen met windparken en zonneweides in onder andere Friesland. Ruimte zat denkt men en die Friezen moeten niet zeuren.

Dat men zo denkt blijkt ook uit de oplossing voor een ander probleem van de landelijke overheid. Na recent gepubliceerd onderzoek blijkt het volgende; De asieldichtheid per provincie is in Friesland hoog gemeten aan aantal inwoners. Onderstaand een klein deel van de cijfers.

Friesland: Per 253 inwoners 1 opvangplek
Groningen: Per 210 inwoners 1 opvangplek
Noord Holland: Per 1350 inwoners 1 opvangplek
Zuid Holland: Per 1902 inwoners 1 opvangplek

Het lijkt erop dat de landelijke overheid de provincies buiten de Randstad gebruikt als afval putje voor de door de landelijke overheid zelf gecreëerde problemen.

Dat nu de lokale vertegenwoordiging van de landelijk partijen geen vuist durft te maken. Dat er als reden wordt gegeven dat het gewoon zo werkt. Dat vinden wij ronduit schandalig.

Lokale bestuurders moeten eens met de vuist op tafel slaan en zeggen dat het genoeg is met de taakstelling vanuit De Haag. Wanneer wij als gemeente daar mee beginnen dan volgen er meer dat weten wij zeker. Helaas voor dit dossier is het alweer te laat de 21 ja knikkers zijn akkoord gegaan en dat moet u als inwoner gewoon maar slikken.

Wanneer het merendeel van onze inwoners blijft stemmen op landelijk partijen moet men uiteindelijk ook niet gaan klagen dat landelijk beleid altijd voor lokaal beleid gaat.

Kijk niet vreemd uit uw raam wanneer er over een jaar of 5 een park met windmolens van tweehonderd meter hoog uw uitzicht verziekt. Dat er geen koe meer in de wei staat maar dat de weides vol staan met zonnecollectoren. Dit heeft u namelijk te danken aan de 21 slaven van Den Haag die zagen dat het goed was op 21-11-2019.

Het waren inderdaad maar 21 slaven en niet 25 want ook de FNP was tegen. Jammer genoeg niet omdat ze het hele stuk niet onderschrijven (dat bleek wel uit de verwarring bij het stemmen) maar omdat ook de FNP wil dat er meer zeggenschap blijft in de eigen gemeente. Zelfs die kleine aanpassing ging de andere partijen te ver.

Wij denken dat het wel duidelijk is na bovenstaande tekst maar voor de zekerheid:

ELP Noardeast Fryslan is niet akkoord gegaan met dit document.

Groeten
Johan Talsma
Fractie voorzitter ELP-NEF

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio