Energy Challenges: welke school heeft de energiezuinigste scholieren? · Foto('s): Eline Verdonk
  Eline Verdonk

Energy Challenges: welke school heeft de energiezuinigste scholieren?

maandag 26 januari 2015

De komende vijf maanden strijden drieëntwintig scholen om de beste duurzaamheidscampagne in de tweede editie van de Energy Challenges Fryslân. Leerlingen van zestien basisscholen en zeven voortgezet onderwijsscholen in Friesland voeren zelfstandig campagne voor meer duurzaamheid op hun school en in hun omgeving. Het team scholieren dat de meeste energie bespaart en de meeste inwoners weet te bereiken en activeren, wint de finale op 19 juni. De kick-off was op vrijdag 23 januari in Trinitas Heerenveen. Raynaudt Ritsma van televisie-programma Tsjek verzorgde de presentatie.

Energy Challenges daagt kinderen en jongeren uit om slim met energie om te gaan. Het is een spel op school en tussen scholen onderling, waarbij leerlingen het energieverbruik op hun school analyseren en in teamverband een origineel plan bedenken om zoveel mogelijk energie te besparen.

Slimme meters
De jongeren kunnen de effecten van hun campagne zien en meten. Slimme meters en monitoring software is in de scholen geplaatst, die het gas- en elektraverbruik realtime inzichtelijk maken. Hierdoor kunnen de leerlingen na elke besparingsactie precies zien wat het resultaat van hun actie is geweest. Daarnaast worden alle schoolgebouwen doorgelicht door een team van stagiaires onder begeleiding van een technisch specialist.

Flinke besparingen verwacht
De ervaring van eerdere projecten leert dat door monitoring, analyse, educatie en bewustwording een gedragsverandering ontstaat, wat besparingen tot wel vijftien procent per gebouw mogelijk maakt. Ook bij de Friese scholen worden energiebesparingen van tien tot twintig procent mogelijk geacht, zonder grote investeringen of renovaties. In tijden van bezuinigingen in het onderwijs is dit een welkome kostenbesparing. Naar verwachting zal het project ook een positief effect hebben op het energieverbruik bij de scholieren thuis.

Samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijven
De provincie Friesland ondersteunt de Energy Challenges Fryslân als onderdeel van uitvoeringsprogramma ‘Duurzame Energie’. Het project wordt verder versterkt door de gemeenten Leeuwarden, de Friese Meren en Súdwest-Fryslân. Bedrijven en andere organisaties spelen ook een belangrijke rol in het project. Onder meer Strukton Worksphere, BekkemaBruinsma, de Friese Milieufederatie, Energy Valley en de Watercampus leveren een bijdrage aan het project.

Jongeren enthousiast voor energie en techniek
De Energy Challenges Fryslân is onderdeel van de Stichting Energy Challenges. Het doel van de stichting is het stimuleren van enthousiasme en bewustwording onder jongeren op de thema’s energie, techniek en duurzaamheid. Het project is in 2011-2012 gestart als pilot tussen twee scholen in Groningen en is sindsdien uitgebreid naar honderd scholen in Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland en Gelderland.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Energy Challenges: welke school heeft de energiezuinigste scholieren? · Foto('s): Eline Verdonk
  Eline Verdonk

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio