Fietsend fit blijven · Foto('s): Pixabay
  Pixabay
RECLAME

Fietsend fit blijven

vrijdag 09 december 2022

LEEUWARDEN – Nederland is natuurlijk een echt fietsland. Niet voor niet zijn er daarom dus ook ontzettend veel mensen die fietsen om niet alleen te kunnen genieten van de prachtige natuur, maar ook om gezond en fit te blijven. Fietsen is namelijk ontzettend goed voor de gezondheid, maar dat wist je natuurlijk al. Toch zijn er ontzettend veel voordelen die ervoor zorgen dat het zeker de moeite waard is om te gaan fietsen. Niet alleen vergroot het je uithoudingsvermogen, maar zijn er nog zoveel meer zaken te bedenken waarom ook jij zou moeten gaan fietsen om fit te kunnen blijven. Speciaal daarom hebben we een aantal van deze redenen voor je op een rijtje gezet.

Goed voor hart- en bloedvaten

De belangrijkste reden waarom je zou moeten gaan fietsen, is omdat het goed is voor de hart- en ook bloedvaten. Wist je namelijk dat je op deze manier de kans op problemen in het lichaam flink reduceert? Dit zorgt er namelijk voor dat er minder vet in je bloed terechtkomt, waardoor ook je bloeddruk omlaag gaat en ook je cholesterol er beter van wordt. Genoeg redenen dus om die stoelfiets uit de garage te halen en dagelijks lekker eens een eind te gaan fietsen. Het hoeft namelijk ook niet lang, maar iedere dag zo’n 30 minuten heeft al een enorm positief effect.

Goed voor het brein

Fietsen is de perfecte manier voor waar jij je lichaam en geest één wil laten worden. Wist je namelijk dat fietsen ervoor zorgt dat ook de bloedtoevoer naar je hersenen flink verbetert. Het is daarom dus ook niet voor niets dat er wordt gezegd dat je af en toe even je hoofd leeg moet maken. Door regelmatig te gaan fietsen, zorg je ervoor dat je brein wordt voorzien van zuurstof, wat het geheugencentrum ten goede komt. Het is zelfs zo dat er extra hersencellen worden aangemaakt, maar of dit het verschil gaat maken, dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Wat we wel weten, is dat mensen die dagelijks met de fiets naar het werk gaan, doorgaans een stuk productiever beginnen aan de dag, dan mensen die de auto pakken.

Verlaagd stress

Stress is natuurlijk vandaag de dag bij veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Toch is dit absoluut niet de bedoeling. Wist je namelijk dat stress kan leiden tot allerlei onderliggende klachten? Hierbij kun je denken aan gewichtstoename, maar ook spanning op je lichaam. Je kent het vast wel dat je je nek vast hebt zitten en niet meer goed kunt bewegen. Dit komt vaak omdat je vol stress zit. Door regelmatig te gaan fietsen kun je stress flink verminderen. Dit komt namelijk doordat je met fietsen je cortisolspiegel verlaagd. Dit is direct merkbaar op je stresslevel. Voornamelijk komt dit doordat je het stofje endorfine en serotonine aanmaakt. Dit stofje zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt en dus even geen stress ervaart.

Stimuleert de vetverbranding

Wil je direct ook wat overtollige kilo’s kwijt? Dan is fietsen hiervoor bij uitstek geschikt. Wist je namelijk dat fietsen zelfs voor veel mensen beter is dan krachttraining? Dit komt met name door het feit dat je je gewrichten bijna niet hoeft te gebruiken en dus zo ook niet worden belast. Heb je nu het gevoel dat je buiten fietsen niet zo prettig vindt of wil je ook in de regen kunnen werken aan je gezondheid, dan biedt een hometrainer uitkomst. De beste hometrainer is namelijk perfect om lekker thuis op je eigen tempo te kunnen gaan fietsen.

Je bent veel meer buiten

Uiteraard geldt dit niet voor wanneer je fietst op een hometrainer. Maar wanneer je naar buiten gaat, zul je natuurlijk ook veel meer buitenlucht tot je krijgen. Het is zelfs bewezen dat deze lucht vele voordelen oplevert ten opzichte van de lucht die je inademt wanneer je binnen traint. Dit heeft met name z’n weerslag op het gevoel na het sporten zelf. Wat je namelijk vaak ziet, is dat je buiten, vooral wanneer ze zon schijnt, je een stuk prettiger voelt. De vitamine D die door het UV-licht wordt aangemaakt, werkt namelijk niet alles op je lichaam, maar ook op je eigen gemoedstoestand.

Verhoogt je weerstand

Een goede weerstand is van belang om ervoor te kunnen zorgen dat je niet zo snel ziek wordt. Door minimaal 4 keer per week een minuut of twintig te gaan fietsen, wordt je weerstand binnen enkele weken al direct met zo’n 10 procent verhoogd. Dit komt met name door het feit je een betere conditie krijgt, wat zijn positieve werking heeft op allerlei andere functionaliteiten in het lichaam.

Tot slot

Zoals je dus kunt lezen, heeft fietsen vele voordelen. Niet voor niets is het daarom dan ook verstandig om waar mogelijk eens te kijken naar de mogelijkheden om wat vaker met de fiets te gaan. Dit kan bijvoorbeeld één dag in de week naar je werk zijn, maar ook een keer naar de supermarkt met de fiets is helemaal geen gek idee. Je zult merken dat je je er al direct een stuk fitter door voelt.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio