BUITENPOST – Op 6 mei bracht de FNP-fractie een inspirerend bezoek aan OBS De Mienskip in Buitenpost.
Bij binnenkomst werd de fractie hartelijk ontvangen door directeur Dicky Douma. Niet veel later sloot ook kwaliteitscoördinator Betsie de Vries aan, terwijl de leerlingenraad druk in overleg was ter voorbereiding op het gesprek later die ochtend. Zonder vooraf vastgestelde agenda ontstond er een open en waardevol gesprek over verschillende onderwerpen. Eén van de eerste thema’s was de rol van de GIS-medewerker (Gebiedsteam In School). In de praktijk blijkt deze functie een belangrijke verbindende schakel tussen school en jeugdzorg. In tegenstelling tot een schoolmaatschappelijk werker werkt de GIS’er vooral preventief, dicht bij de kinderen en het onderwijsteam.
OBS De Mienskip is een excellente school met ongeveer 250 leerlingen. Die komen niet alleen uit Buitenpost, maar ook uit omliggende dorpen én van verder weg. Leerlingen met achtergronden uit onder andere Oekraïne, Turkije en Syrië zorgen voor een afspiegeling van de maatschappij in het klein.
Nieuw binnen was ook Sandra Rodenhuis, de nieuwe bestuurder van Roobol. Het gesprek kwam vanzelf op het drietalig onderwijs. “De memmetaal is heel belangrijk,” benadrukte Sandra. Dicky Douma gaf aan dat er op school in meerdere vakken met drie talen wordt gewerkt. “Sprekke en
wurdskat opboue is dêryn hiel wichtig, mear as it skriuwen. Want Frysk skriuwe is tige lestich.” In de bovenbouw zijn alle leerkrachten bevoegd om Fries te geven, dat wordt ook gestimuleerd vanuit het bestuur.
Ook praktische zaken kwamen aan bod, zoals parkeren bij de school. Fractievoorzitter Yde van Kammen merkte op: “Wy koene ek al amper plak fine.” Tien jaar geleden telde de school nog zo’n 120 leerlingen. Inmiddels zijn ook de buren, zoals het medisch centrum, flink gegroeid. De school onderzoekt samen met CBS De Lichtbron, de kinderopvang en de bibliotheek de mogelijkheid van een gezamenlijk onderkomen in de toekomst. Het huidige gebouw oogt nog goed, maar is inmiddels wel verouderd.
Betsie vertelde hoe ieder kind binnen de school tot zijn of haar recht komt in zeven verschillende niveaus per groep. Met zoveel diversiteit op het gebied van herkomst, taal, niveau, zorg en opvoeding is het lesgeven een flinke uitdaging. Een uitdaging die het team elke dag met liefde en toewijding aangaat. Wel werd er een duidelijke oproep aan de politiek gedaan: er is behoefte aan meer financiële middelen om dit werk goed te kunnen blijven doen.
Tot slot het gesprek met de leerlingenraad. Deina en Lisanne hadden scherpe vragen voorbereid: “Hoe maken jullie goede beslissingen?” en “Hoe word je gemeenteraadslid?” Er volgde een mooi gesprek over democratie, besluitvorming en het afwegen van verschillende belangen. Ook kwamen ideeën naar voren over speeltuinen, een pumptrackbaan en meer activiteiten voor kinderen in het dorp. De FNP neemt deze input graag mee.
Een mogelijk vervolg zou kunnen zijn om de scholieren uit te nodigen in het gemeentehuis, de informatiecarrousel of in contact te brengen met de jongerenraad of de kinderburgemeester. De FNP vindt de inbreng en betrokkenheid van jeugdigen, de doelgroep, belangrijk.
De tijd vloog voorbij, en de leerlingenraad had zin in pauze. Met een grote glimlach verlieten de FNP-fractie het schoolplein. “Wat een prachtig werkbezoek was dit!” zei Wopke Veenstra bij vertrek.