Fryslân wijkt af van buurprovincies: geen stop op vergunningen door stikstof
LEEUWARDEN – De provincie Fryslân heeft, ondanks twee recente rechterlijke uitspraken over stikstof, besloten geen vergunningenstop in te voeren, schrijft Omrop Fryslân. Dat in tegenstelling tot omliggende provincies. Hoewel het door twee recente uitspraken van de rechter in Nederland amper nog mogelijk is om vergunningen te verlenen voor activiteiten waarbij stikstof vrijkomt, wil Friesland toch kijken wat er mogelijk is. Kleine projecten en evenementen moeten door kunnen gaan, vindt gedeputeerde Matthijs de Vries.
LEEUWARDEN – De provincie Fryslân heeft, ondanks twee recente rechterlijke uitspraken over stikstof, besloten geen vergunningenstop in te voeren, schrijft Omrop Fryslân. Dat in tegenstelling tot omliggende provincies. Hoewel het door twee recente uitspraken van de rechter in Nederland amper nog mogelijk is om vergunningen te verlenen voor activiteiten waarbij stikstof vrijkomt, wil Fryslân toch kijken wat er mogelijk is. Kleine projecten en evenementen moeten door kunnen gaan, vindt gedeputeerde Matthijs de Vries.
Op 25 kilometer van Natura 2000
“We zijn ons ervan bewust dat in 95 tot 98 procent van de gevallen het niet meer mogelijk is”, zegt De Vries, die over vergunningverlening gaat. “Maar waar het nog wel kan, kijken we of we nog wel toestemming kunnen geven.” “Denk dan aan kleine en tijdelijke projecten die op meer dan 25 kilometer van Natura 2000-gebieden plaatsvinden”, zegt hij.
Evenementen en rotondes
Als voorbeeld geeft De Vries evenementen, maar ook de bouw van een klein aantal woningen of kleine infrastructurele projecten zoals de aanleg van een rotonde.
De provincie Gelderland kondigde afgelopen maand een tijdelijke stop van de vergunningverlening aan, Overijssel besloot zelfs een jaar lang geen aanvragen van natuurvergunningen meer in behandeling te nemen. Drenthe gaf ook aan geen ruimte meer te zien om natuurvergunningen af te geven.
Tweehonderd aanvragen in behandeling
Fryslân heeft ongeveer tweehonderd aanvragen voor een Natura 2000-activiteit in behandeling. In bijna alle gevallen wordt gebruikgemaakt van intern salderen, een manier van schuiven met stikstofruimte die door een uitspraak van de Raad van State vrijwel niet meer mogelijk is. “Het wordt ook in Fryslân heel ingewikkeld met al die stikstofgevoelige natuur in onze provincie”, aldus De Vries. “Maar we willen voorkomen dat we echt vastlopen.”
“We proberen alle beweging die mogelijk is erin te houden. Maar we zijn ook realistisch en nuchter: voor het overgrote deel van de aanvragen zal het niet lukken om nu een vergunning te geven.” De gedeputeerde hoopt dat de speciaal hiervoor opgezette ministeriële commissie onder leiding van premier Dick Schoof met “gedegen oplossingen” komt. “Wij blijven de vergunningaanvragen in behandeling nemen, zodat we in ieder geval het voorwerk hebben gedaan voor als er weer ruimte ontstaat.”
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.