DOKKUM – Een gekapte beuk in de historische binnenstad van Dokkum zorgde voor verontwaardiging bij sommige buurtbewoners aan de Grote Breedstraat. De boom stond tot voor kort in de achtertuin van restaurant ‘De Koffiepot’. De eigenaar kreeg van de gemeente Noardeast-Fryslân een kapvergunning om de boom te verwijderen uit de achtertuin.
Omwonenden waren echter niet ingelicht en schrokken toen de boom werd gekapt en weggehaald. Buurtbewoonster Rennie Veenstra: ,,De boom gaf ons als omwonenden jarenlang schaduw, bescherming en zuurstof. De boom was in volle bloei, er vlogen vogels in en uit, zij nestelden erin. In een luttel tijdsbestek van een paar uren werd de boom met wortel en tak uitgeroeid. En dat midden in de corona-periode, waarin iedereen zich zou moeten bezinnen op het behoud van de natuur. Volgens ons heeft de boom officieel de status van monument en dienen deze te worden beschermd en niet gekapt.”
Navraag bij de gemeente Noardeast-Fryslân leert dat de boom particulier eigendom is en geen Rijksmonument en ook geen gemeentelijk monument betreft. De verklaring luidt als volgt: ,,Binnen het gebied van de voormalige gemeente Dongeradeel zijn geen regels vastgelegd voor het kappen van bomen in de APV. Op basis daarvan is er richting de aanvrager in eerste instantie aangegeven dat de boom vergunningsvrij gekapt kon worden. In verband met de benodigde stremming van de weg voor het uitvoeren van de werkzaamheden is vlak voor de uitvoering de situatie opnieuw beoordeeld.”
Uit die beoordeling is gebleken dat er op grond van het bestemmingsplan wel een aanlegplicht was die zich richt op het beschermde stadsgezicht en het behouden van de archeologische waarde. ,,Echter, omdat de boom gelegen was buiten het straatbeeld (achter de bebouwing), en mede gelet op het feit dat er niet zou worden gerooid (maar gekapt), waren er geen gevolgen voor het beschermde stadsgezicht en/of aantasting van de archeologische waarden. Omdat er geen weigeringsgronden waren is besloten om niet terug te komen op de eerdere uitspraak dat het kappen vergunningsvrij was.”