Gemeente blaast pilot evenemententerrein Tolhuispark definitief af · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

Gemeente blaast pilot evenemententerrein Tolhuispark definitief af

donderdag 08 juni 2023

DOKKUM – De gemeente Noardeast-Fryslân en de organisaties die een driejarige pilot in het Tolhuispark zouden draaien, zien hiervan af.

“Gedurende die jaren zouden Dokk’em Open Air en het Concours Hippique ervaren wat er wel en niet kan in het park. Vanuit de buurt, de gebruikers van het park en de raad kwam veel kritiek op de pilot. Zowel bij de organisaties als bij hun vrijwilligers zijn dubbele gevoelens ontstaan. Het college heeft daarom, in overleg met Dokk’em Open Air, besloten om geen pilot te draaien op P1. Het Concours Hippique richt zich ook niet langer op het Tolhuispark. De pilot van drie jaar komt hiermee te vervallen”, schrijft de gemeente in het opgestelde persbericht.

Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden voor het Tolhuispark voor evenementen

Dat werd 17 mei jl. aan de raad gepresenteerd door het onderzoeksbureau Vinke Vision. Ook werd het collegebesluit getoond om gedurende een driejarig participatietraject de beide evenementen als pilot te laten proefdraaien in het sportpark. Dit voorafgaand aan het raadsbesluit om definitief in het omgevingsplan vast te leggen wat er wel en niet kan in het Tolhuispark, in het bijzonder op de parkeerplaats P1.

Er kwam kritiek op de pilot

Niet alleen vanuit de buurt en de gebruikers van het Tolhuispark, maar ook vanuit de gemeenteraad. De communicatie over het proces werd daarnaast als onvoldoende ervaren. Het college gaf daarom aan, het besluit opnieuw aan de raad te sturen. Eerst in een raadsdebat op 15 juni en daarna op 29 juni in een raadsbesluit.

In de weken na 17 mei jl. heeft het college gewerkt aan een raadsvoorstel. Ook werden voorbereidingen getroffen voor een bijeenkomst met de buurt en stakeholders. In dat voorbereidingstraject werd ook gesproken met de organisatoren die aan de pilot deel zouden nemen.

Als gevolg van alle recente ontwikkelingen waren er dubbele gevoelens ontstaan

Dat werd geconstateerd in de gesprekken met Dokk’em Open Air en Concours Hippique. Er was door alle commotie een gebrek aan draagvlak ontstaan, ook bij de vele vrijwilligers van de evenementen.

Het is beter om geen pilot te draaien

Dat heeft het college in overleg met Dokk’em Open Air besloten. In plaats daarvan is de gemeente bereid om de organisatie te helpen met het zoeken naar een nieuwe locatie.

Ook het Concours Hippique ziet nu geen mogelijkheid om een evenement te organiseren

Dat heeft, naast de uitdagingen in het Tolhuispark, ook te maken met gebrek aan vrijwilligers en bestuursleden. In de toekomst wil het Concours Hippique zich richten op een locatie waar meer mogelijkheden zijn voor het organiseren van een paardensportevenement.

Het moet duidelijk worden wat wel en niet kan in het Tolhuispark

Die duidelijkheid moet komen uit twee bijeenkomsten; het raadsdebat van 15 juni en op 26 juni een avond voor betrokkenen. Dan organiseert de gemeente in de IJsherberg een avond voor buurtbewoners en stakeholders. Gezamenlijk wordt er input geleverd voor het vaststellen van het locatieprofiel voor het Tolhuispark. Er kunnen die avond wensen en bedenkingen worden aangegeven. Deze zullen meewegen bij het nemen van een raadsbesluit, dat plaatsvindt op 29 juni.

Auteur: Ben de Jager | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 18:00
  Ouwe Meuk
  Leo Smidt
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e Jûn
  Willem Mulder
 • 19:00 - 20:00
  Fryslân Fan
  Jaap van der Laan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Sietse Weistra
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?