VIDEO’S: Harkemase Boys uitgeschakeld na tegentreffer in blessuretijd · Foto('s): 

VIDEO’S: Harkemase Boys uitgeschakeld na tegentreffer in blessuretijd

vrijdag 23 september 2016

Harkemase Boys is woensdagavond door Katwijk uitgeschakeld in de eerste ronde van de KNVB-Beker. De Friezen hielden goed stand, kwamen in de tweede helft zelfs op voorsprong, maar moesten na twee late tegentreffers toch hun meerdere erkennen in Katwijk. De winnende treffer van de thuisploeg viel pas in de vierde minuut van blessuretijd.

“Afgelopen zaterdag waren we heel matig, maar vandaag hebben we naar onze mogelijkheden gespeeld”, vertelde doelman Erick Jansema na afloop. Harkemase Boys begon met een ander plan aan de wedstrijd dan de afgelopen weken. Jansema: “In de competitie proberen we heel veel druk naar voren te spelen. Als we dat hier zouden doen, dan worden we weggespeeld. Daarom hebben we van elkaar gevraagd om iets verder terug te zakken en op eigen helft druk te zetten.”

Dat hield Harkemase Boys lang goed vol. Voor rust was het al wel duidelijk dat Katwijk een niveau hoger speelt, maar heel veel kwam Harkemase Boys niet in de problemen. Alleen vroeg in de wedstrijd, na een minuutje spelen, was de thuisploeg dicht bij de openingstreffer. Een kopbal van centrale verdediger Kay Blokland eindigde op de lat. Harkemase Boys moest het doen met counters en standaardsituaties. Daarmee werd Arton Musliu, die achter de spits speelde, wel een paar keer gevaarlijk. Eenmaal schoot hij nipt voorlangs en tien minuten voor de rust moest Bennie van Noord op de lijn redding brengen voor Katwijk.

In die laatste fase van de eerste helft kreeg ook de thuisclub nog een paar prima mogelijkheden. Jens Jurn Streutker blokte een schot van rechtsbuiten Marciano Mengerink en een knap afstandsschot van Katwijk-aanvoerder Robbert Susan viel bijna in de kruising. Toch haalde Harkemase Boys met 0-0 de rust. Het verliep volgens plan. Trainer Henk Herder: “De laatste wedstrijden kregen we veel goals tegen. Daarom wilden we vooral achterin de organisatie beter voor elkaar hebben. Katwijk had natuurlijk een veldoverwicht. Dat wisten we en lieten we ook toe. Van daaruit moesten we snel schakelen. De spelers hebben het plan perfect uitgevoerd.”

Dat leverde vroeg in de tweede helft de 0-1 op. Jesse Renken kwam in balbezit op de rechterflank, maakte goed gebruik van de ruimte die voor hem lag en passeerde Katwijk-doelman Mark de Vries. “We hadden in de rust net afgesproken om het een keer over rechts te proberen”, verklaarde Renken na afloop. “Er kwam een crossbal vanaf de linkerkant. Ik kon de bal mooi meenemen en binnenschieten.”

Na die openingstreffer werd de druk van Katwijk op het doel van Erick Jansema logischerwijs nog groter. Toch bleef Harkemase Boys het prima doen, vond ook de doelman zelf: “We moesten zorgen dat de spits van Katwijk de bal niet kreeg. Dan krijg je wat voorzetten vanaf de zijkanten en wat afstandsschoten, maar dat mag.” Jansema moest zelf in actie komen bij een grote kans voor linksback Guus van Weerdenburg en bij een hard afstandsschot van Susan. Een klein kwartier voor tijd was de doelman toch verslagen. Robbert Susan schoot uit de draai tegendraads in, waardoor er weinig meer te redden viel voor Jansema. “Hij krijgt de bal per ongeluk voor z’n voeten en dan schiet ie ‘m tegendraads in. Ik wilde wel dat ik Superman was en die bal pak, maar er was weinig aan te doen.”

Een flinke tegenvaller voor Harkemase Boys, dat op de counter loerde en zo hoopte stiekem de 0-2 te maken. De Friezen kregen ook een paar mogelijkheden. Zo kreeg Arton Musliu een keer ruimte op links. Hij gaf de bal breed op de ingevallen spits Robert Stelpstra, die de bal net niet lekker voor de voeten kreeg. Ook Matthijs Hardijk, een ware plaag voor de Katwijk-defensie, kreeg een kansje na een goede individuele actie. Zijn schot leverde Mark de Vries echter geen problemen op.

Nu stond de slotfase nog meer in het teken van tegenhouden. Met hoge ballen uit vrije trappen en corners werd het doel van Harkemase Boys belegerd. Invaller Donny van Oijen kreeg de bal vijf minuten voor tijd per toeval voor z’n voeten. Hij schrok er zelf mogelijk ook van, want hij schoot naast. In de blessuretijd voorkwam Jansema tot twee keer toe de 2-1, maar na ruim drie minuten aan extra tijd viel dan toch de winnende voor Katwijk. Robert Stelpstra kopte een verre ingooi van Kay Blokland weg, maar die viel precies voor de voeten van Mike van den Ban. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot Van den Ban onhoudbaar binnen. Direct daarna klonk het laatste fluitsignaal van Clay Ruperti.

Hoewel na afloop logischerwijs de teleurstelling overheerste, was er ook een beetje plek voor trots. Harkemase Boys speelde veel beter dan de afgelopen weken. Dat vertrouwen wil de ploeg graag meenemen naar komend weekend, wanneer de Harkiten op bezoek gaan bij Jong FC Groningen. Jansema: “De afgelopen weken waren niet naar wens, vooral zaterdag niet. Toen kwamen we er totaal niet aan te pas. Vandaag wel: we hadden een goed plan en dat hebben we goed uitgevoerd. Zaterdag zijn er absoluut mogelijkheden.” Voor Jesse Renken is het zaterdag een speciale wedstrijd, omdat hij als fysiotherapeut werkt bij de jeugdopleiding van FC Groningen. “Dagelijks loop ik rond op sportpark Corpus den Hoorn, dus dat wordt een leuk potje.” Jong FC Groningen – Harkemase Boys begint zaterdag om 12:30 uur.

Scoreverloop: 53. Jesse Renken 0-1, 77. Robbert Susan 1-1, 90+4. Mike van den Ban 2-1.

Opstelling Katwijk: Mark de Vries, Omar Hamdi, Kay Blokland, Bennie van Noord, Guus van Weerdenburg, Marciano Aalders, Robbert Susan, Giorgio Achterberg (58/Mike van den Ban), Marciano Mengerink, Anthony Biekman, Sabir Achefay (67/Donny van Oijen).

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken (82/Ezra Schrijver), Erich Jongeling, Jens Jurn Streutker, Bjorn Adams, Klaas Schotanus, Henny Bouius, Arton Musliu, Oebele Schokker, Heine Uuldriks (65/Robert Stelpstra), Matthijs Hardijk.

© Verslag: Sybrand Grasdijk

 

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio