KOLLUMERPOMP – Onder grote belangstelling werd de Nationale Herdenking bij het verzetsmonument aan de Soensterdijk onder Kollumerpomp gehouden. Na een stille tocht vanaf de Willem Loréweg bij Kollumer Oudzijl naar het verzetsmonument op de Soensterdijk onder Kollumerpomp, werd bij aankomst bij het monument gepaste muziek gespeeld door “Tida Kira” uit Munnekezijl. Er werd stilgestaan bij alle slachtoffers die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
We eren hen en erkennen de immense offers die zij hebben gebracht. Een bijzonder welkom was er deze keer voor mevrouw G. Muurling-Buist. Samen met haar vader stond zij model voor dit monument, een eerbetoon aan de moed en veerkracht van hen die de oorlog hebben doorstaan. Haar vader zat in gevechtsgroep 2 van Oudwoude. Haar aanwezigheid hier is een krachtig symbool van de verbinding tussen verleden en heden. Bijzonder was ook dat de dochter en kleinzoon van Gerrit Bleeker aanwezig waren bij deze herdenking. Ze waren speciaal uit Amsterdam gekomen.
Wethouder Bert Koonstra van de gemeente Noardeast-Fryslân hield een korte toespraak. Na deze toespraak werd door Joep Kroon uit Kollumerpomp een prachtig gedicht voorgedragen. Om 20.00 uur klonk het hoornsignaal door Hein Adema (kleinzoon van H. de Bruin), gevolgd door twee minuten stilte. Na deze twee minuten stilte werd de “Taptoe Infanterie” gespeeld. Aansluitend speelde Wilhelmina twee coupletten van het Wilhelmus. Vervolgens werden er kransen en bloemen gelegd door diverse geledingen.
In het bijzonder herdachten de aanwezigen de namen op het monument: Gerrit Bleeker, Heine de Bruin, Jacob de Graaf en Pieter Postma. In de nacht van 13 op 14 april 1945 raakten zij, als strijders van de Binnenlandse Strijdkrachten, in gevecht met Duitse soldaten bij het sluizencomplex bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. Zij betaalden de hoogste prijs, zo kort voor de bevrijding. Achter deze vier namen schuilt een verhaal. Een verhaal van een mens die onze vrijheid heeft betaald met zijn leven. Een verhaal van een mens die gemist werd door degenen die achterbleven. Laten we samen hopen dat wij hier altijd stil bij blijven staan.