Hoe draagt het coronavirus bij aan de overbelasting van het internet? · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF
RECLAME

Hoe draagt het coronavirus bij aan de overbelasting van het internet?

vrijdag 17 april 2020

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het gebruik van internet fors gestegen. Omdat mensen veel meer tijd binnenshuis doorbrengen en elkaar veel minder ontmoeten, lijkt het internet de ideale manier te zijn om contacten te onderhouden. Tegelijkertijd willen mensen zich juist nu zo veel mogelijk op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen. Dat kan ertoe leiden dat het internet overbelast zou raken. Grote spelers in de markt hebben daarom inmiddels maatregelen genomen om te voorkomen dat het internet vastloopt. 

Wat we allemaal via het internet doen

We zijn met meer mensen online, we zijn vaker online en we gebruiken meestal meerdere diensten tegelijk. Uit de informatie op de website blijkt dat er veel aanbieders zijn. Lang niet iedere klant is natuurlijk even actief, maar toch is de consumptie van internetdiensten haast ongemerkt flink uitgebreid:

  • Met een paar simpele klikken zijn de programma’s van RTV NOF rechtstreeks via het internet te volgen. Gewoon vanaf je eigen laptop, tablet of telefoon, of app kun je ons volgen. En niet alleen ons, maar vrijwel alle omroeporganisaties bieden deze mogelijkheid aan. Terwijl jij het ene programma volgt, kijkt of luistert elders in huis iemand anders naar iets heel anders.
  • Met de komst van slimme apparatuur in huis neemt het internetgebruik nog verder toe. Televisietoestellen die gekoppeld worden aan internet zijn allang geen nieuwtje meer. Maar tegenwoordig sluiten we de koelkast ook aan op het internet, bedienen we onze verwarming en verlichting op afstand, houden we ons huis in de gaten via camerasystemen en is ook het inbraakalarm aan het internet gekoppeld. Dat zijn dus allemaal nieuwe datastromen voor het thuisgebruik.
  • Het thuiswerken is toegenomen. Dat betekent echter ook dat er meer gegevens heen en weer worden gestuurd. Wanneer je in het kantoor van je werkgever bent, maak je meestal rechtstreeks contact met het interne systeem van het bedrijf, zonder tussenkomst van het internet. Voor thuiswerkers is dat anders, zij pompen alle informatie steeds heen en weer.

Nederland loopt op het gebied van internet in de voorhoede, want bij ons heeft een zeer hoog percentage van de bevolking een internet aansluiting thuis. Opvallend is overigens dat in ons land het internetgebruik tijdens de coronacrisis met ongeveer een derde is gestegen, terwijl dat wereldwijd maar liefst zeventig procent is. Overigens lijkt de capaciteit van het internet vooralsnog voldoende te zijn.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?