DOKKUM – Één van de grootste irritaties tijdens het gebruik van internet is een trage verbinding. Je streamingdienst hapert, video’s laden niet of je komt maar niet op de website die je wilt bereiken. Als dat bij jou thuis het geval is, heb je waarschijnlijk baat bij WiFi die beter werkt. Daarom lees je hier hoe je het WiFi signaal versterkt!
De voordelen van een sterk WiFi signaal
Een sterk WiFi signaal scheelt niet alleen een hoop irritaties, maar brengt ook andere voordelen met zich mee. Als je bijvoorbeeld vanuit huis werkt, zorgt een stabiel netwerk ervoor dat alles online sneller functioneert en kun je een stuk soepeler werken. Ook kun je met sterke WiFi video’s op hogere kwaliteit bekijken en is videobellen geen enkel probleem.
De snelheid van je WiFi signaal meten
De gebrekkige snelheid van een WiFi signaal kan verschillende oorzaken hebben. Om uit te sluiten dat jouw provider niet de juiste snelheid levert, meet je de snelheid van de WiFi. Zo heb je ook meteen inzicht in de ernst van het probleem. De snelheid van de internetverbinding wordt weergeven in Mbit per seconde, afgekort Mbit/s. Voor zowel de downloadsnelheid als uploadsnelheid zijn er verschillende maximaal haalbare waardes, die afhankelijk zijn van jouw internet abonnement.
Door afstand en tussenliggende voorwerpen haal je praktisch nooit de maximale snelheid, maar een goede verbinding komt wel aardig in de buurt. Je test de snelheid door bijvoorbeeld de internetsnelheid test van Google te gebruiken: typ ‘internet snelheidstest’ in de Google zoekbalk, druk op enter en klik op de knop ‘snelheidstest uitvoeren’.
Wat je zelf in huis kunt doen
De plaatsing van je router heeft invloed op de verbinding. Voordat je zwaarder geschut inschakelt, zijn er een paar tips die je makkelijk in huis toepast om je WiFi signaal te verbeteren. Zo kan het al schelen om de router een goede plek te geven en de juiste frequentie te gebruiken.
De beste plek voor je router
Als de router onhandig geplaatst is, kan dat ertoe leiden dat je WiFi ontvangst minder sterk is. De beste plek voor een router is er een waar het signaal zo min mogelijk geblokkeerd wordt. Het kan verleidelijk zijn om de router uit het zicht te plaatsen, maar weggestopt achter deurtjes wordt de ontvangst er niet beter op. Bovenop de kast is bijvoorbeeld al een betere plek.
De juiste frequentie
De ene frequentie baant zich beter een weg door muren en obstakels dan de andere frequentie. Er zijn twee frequenties die door WiFi worden gebruikt: 2,4 GHz en 5 GHz. 5 GHz presteert potentieel beter, maar heeft een korter bereik. De 2,4 GHz frequentie is daarentegen beter in afstanden afleggen en gaat makkelijker door obstakels. Het is dus de moeite waard om de frequentie te wisselen en te bekijken of dit in jouw huishouden invloed heeft op de sterkte van je WiFi signaal.
Een nieuwe router
Hoe lang heb jij jouw router eigenlijk al staan? Misschien is het model verouderd of is de router van matige kwaliteit. Providers geven doorgaans niet de beste WiFi router mee en het zou zomaar eens goed kunnen zijn dat een nieuwe, sterke router jouw signaal aanzienlijk verbetert. Er zijn tegenwoordig zelfs smart routers die je aan een smart home systeem koppelt.
WiFi versterker
Een goedkope en makkelijke manier om je WiFi te versterken is het inzetten van een WiFi versterker, die ook wel een repeater wordt genoemd. De versterker functioneert als een soort doorgeefluik: enerzijds pakt die het WiFi signaal op van de router en vervolgens zendt de repeater het signaal versterkt weer uit. Een simpel concept voor betere WiFi!
WiFi via het stroomnet
Wist je dat WiFi ook via het stroomnet kan lopen? Deze methode is voornamelijk handig als de WiFi grotere afstanden af moet leggen en je het signaal sterk wilt houden. Je gebruikt hiervoor twee adapters die je beiden in het stopcontact steekt. De ene adapter plaats je zo dicht mogelijk bij de router, de andere adapter in de ruimte waar je sterkere WiFi wilt. Omdat de eerste adapter dichtbij de WiFi bron staat, kan deze vrijwel ongestoord het WiFi signaal oppikken en via het stroomnet naar de andere adapter sturen. De tweede adapter zendt zo een sterk signaal uit.
WiFi access point
Met een access point bouw je als het ware je WiFi netwerk uit. Je hebt misschien aan 1 access point al voldoende, maar je kunt er ook meerdere koppelen voor een netwerk dat een grotere oppervlakte dekt. Verbind het access point met een netwerkkabel aan de router en het apparaatje doet de rest. Zo kun je weer ongestoord verder surfen, appen en werken.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.