Hoe wordt metaal gerecycled?  · Foto('s): 
RECLAME

Hoe wordt metaal gerecycled? 

maandag 24 april 2023

LEEUWARDEN – Metalen worden gerecycled sinds minstens 4000 voor Christus, toen brons en ijzer werden gesmeed tot gereedschappen en wapens. Er wordt gedacht dat de vroege mens al eerder goud gebruikte, vanaf ongeveer 40.000 voor Christus. Tegenwoordig worden metalen nog steeds vaak en gemakkelijk gerecycled. IJzer en staal zijn de meest gerecyclede materialen ter wereld, waarbij aluminium de meest gerecyclede container is. Vergeleken met kunststoffen zijn metalen verrassend eenvoudig te recyclen en het is kostenefficiënter dan het delven en verwerken van nieuw erts. Metalen kunnen ook herhaaldelijk worden gerecycled zonder hun eigenschappen te veranderen, waardoor ze zeer waardevol zijn, zowel in geld als voor het milieu. Non-ferrometalen omvatten koper, aluminium en nikkel, maar ook edele metalen zoals goud en platina, en zijn in gewicht waardevoller dan ferrometalen. Maar terug naar de vraag: hoe wordt metaal gerecycled? Het metaalrecyclingproces kent zeven fasen: 

Stap 1: De collectie

Omdat metalen vaak worden gerecycled en een hogere waarde hebben dan andere materialen, is de kans groter dat ze als schroot aan Krommenhoek Metals worden verkocht dan andere producten die naar de stortplaats gaan. De meeste bronnen zijn afkomstig van voertuigen en huishoudelijke apparatuur, maar andere bronnen zijn onder meer schepen, landbouwmachines en grote constructies. Je zult dan natuurlijk wel willen weten wat het beste moment is zodat je de hoogste oud ijzer prijs krijgt.

Stap 2: Het sorteren

Hierbij worden metalen gescheiden van ander afval, gesorteerd op ferro- en non-ferrometalen en uiteindelijk op metaalsoort (aluminium, messing, koper, lood, etc.). Magneten worden gebruikt voor ijzerhoudende ferrometalen en worden samen met sensoren gebruikt in geautomatiseerde recyclingfaciliteiten. Particulieren kunnen ook een magneet gebruiken, of het type herkennen aan de kleur en het gewicht. Metaal is waardevoller als het schoon is.

Stap 3: De verwerking

Metalen worden vervolgens versnipperd om verdere verwerking mogelijk te maken en het smeltproces te vergemakkelijken – het kost minder energie. Van aluminium worden kleine platen gemaakt en van staal blokken.

Stap 4: Het smelten

Verschillende metalen worden gesmolten in specifieke ovens die voor dat specifieke type zijn ontworpen. Dit is waarschijnlijk het meest energie-intensieve deel van het proces en kan enkele minuten tot enkele uren duren.

Stap 5: De zuivering

Het metaal wordt vervolgens gezuiverd om het te ontdoen van verontreinigingen en de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen.

Stap 6: Het stollen

De gesmolten metalen worden vervolgens gekoeld en gestold. Dit proces vormt ze tot vormen – zoals staven – om te gebruiken bij de vervaardiging van nieuwe producten.

Stap 7: De vervoer

Eenmaal afgekoeld en gevormd, worden de metalen naar fabrieken getransporteerd om als grondstof te worden gebruikt. En zodra het product het einde van zijn levensduur bereikt, begint het proces helemaal opnieuw. Hoewel het een eenvoudig en waardevol proces is, is het huidige recyclingpercentage niet zo hoog als zou moeten of kunnen zijn. Bewustwording van de gemeenschap kan dit helpen verhelpen. Terwijl de meeste gemeentes metalen drankblikjes en -blikken accepteren in de recyclingbakken voor thuis, kunnen grotere huishoudelijke artikelen naar je plaatselijke schroothandelaar worden gebracht voor de recycling.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?