In een echt orkest spelen als stimulans: “Belangrijk dat de jeugd doorzet met muziek maken” · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

In een echt orkest spelen als stimulans: “Belangrijk dat de jeugd doorzet met muziek maken”

woensdag 20 maart 2024

BURGUM – Muziek maken, dat is wat de jongeren van het Bikkelproject aan elkaar verbindt. Omdat bij verschillende muziekverenigingen het ledental laag ligt, krijgen jonge muzikanten nu de kans om toch in een echt orkest te spelen, schrijft Omrop Fryslân.

Wekelijks komen ze bij elkaar om de oefenen, maar natuurlijk ook om plezier te maken. De groep jongeren kent elkaar niet, vertelt deelnemer Lisanne van den Berg. “Het is wel wat spannend, allemaal nieuwe gezichten. Maar dat maakt het ook mooi.”

Lisanne speelt saxofoon en vindt dat het samenspelen met andere jongeren stimuleert om door te gaan met het maken van muziek. Dat is ook een van de doelen van de organisatie.

Het project is een samenwerking tussen muziekverenigingen Legato Burgum, Laudando Appelscha en Concordia Elslo. Het is niet zonder reden opgezet. “Er zijn korpsen met maar twee jeugdleden, dat kan je geen orkest noemen”, zegt Paulus Koops, voorzitter van Legato Burgum.

“Voor hun is het belangrijk om mee te maken hoe het is om in een orkest te spelen, om met elkaar muziek te maken.”

Koops vertelt dat ouders het vaak belangrijker vinden dat hun kind een sport beoefent, dan dat hij of zij een muziekinstrument bespeelt. Hij merkt dat er bij zijn muziekvereniging minder jeugd komt.

Daarom kwam de organisatie op de naam ‘Bikkelproject’. “De jeugd die wel met muziek doorzet, die vinden wij bikkels”, zegt Koops.

Provinciale aanpak

Volgens Koops zou een provinciale versie van het Bikkelproject ook een goed idee zijn. “Je ziet dat de jeugd heel enthousiast is, voor hun is het echt een stimulans.”

De muziekverenigingen in de provincie zouden baat hebben bij zo’n project. Het enthousiasme kan ervoor zorgen dat de jeugd blijft kiezen voor muziek maken. Daardoor kunnen de orkesten voor volwassenen ook nieuwe aanwas krijgen. “Het is belangrijk dat de jeugd doorzet en dat ze muziek maken mooi vinden.”

Vooralsnog lijkt het project in elk geval geslaagd, zegt Lisanne: “Het project had wat mij betreft wel langer mogen duren!”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
In een echt orkest spelen als stimulans: “Belangrijk dat de jeugd doorzet met muziek maken” · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio