INGEZONDEN: Ondernemersvereniging Dokkum tegen de komst van twaalf kinderen? · Foto('s): 

INGEZONDEN: Ondernemersvereniging Dokkum tegen de komst van twaalf kinderen?

vrijdag 24 februari 2023

DOKKUM – Twaalf alleenstaande asielzoekende kinderen gaan hopelijk in de binnenstad van Dokkum opgevangen worden. Geweldig nieuws, want we herinneren ons allemaal de beelden uit Ter Apel. Nog hartverscheurender dan de mannen op het veld was de verwaarlozing van de alleenstaande kinderen. Maar de rijkste bewoners van Dokkum zijn bang dat twaalf kinderen van kleur ‘afbreuk doen aan de stad’.

Wat bedoelen ze nou precies met ‘afbreukrisico’? Zijn ze zo bevooroordeeld dat ze denken dat elke asielzoeker een dief is, en dat dit hun geld gaat kosten? Zijn ze bang dat toeristen wegblijven uit Dokkum als er een paar kinderen uit Afrika of het Midden Oosten rondlopen? Of zijn ze zo racistisch dat ze alleen witte mensen in Dokkum willen hebben?

Wat de reden ook is: wat een treurnis. Bakken met geld verdienen, en nu te beroerd om de buurt met twaalf kinderen te delen. Ik hoop dat de gemeente doorzet. En al hebben jullie het wel verdiend, ik mag hopen dat jullie, of jullie kinderen, zelf nooit hoeven ervaren hoe het is om geen dak boven het hoofd te hebben en gediscrimineerd te worden.

Als er iemand afbreuk doet aan het imago van Dokkum, dan zijn jullie het wel. Als jullie ook maar een greintje fatsoen hadden, dan hadden jullie staan juichen om de komst van deze kinderen, die meer mee hebben gemaakt dan jullie je ooit voor kunnen stellen. Jullie ondernemingen niet alleen gebruikt om jezelf te verrijken, maar om deze kinderen op weg te helpen in Dokkum. Aan alle Dokkumers: zullen we gewoon even geen geld meer uitgeven bij deze bedrijven?

Aan alle 160 aangesloten ondernemingen: worden deze uitspraken in jullie naam gedaan? Zijn jullie echt allemaal tegen de komst van twaalf kinderen in de binnenstad? Aan de twaalf kinderen: ik schaam me diep voor jullie toekomstige buurtbewoners. Weet dat niet alle Dokkumers racisten zijn, dat er ook een heleboel mensen zijn die niet kunnen wachten tot jullie komen. Mijn hart breekt om alles wat jullie hebben doorstaan, en ik hoop dat jullie in Dokkum eindelijk oneindig veel liefde en veiligheid zullen vinden, en dat er veel meer dan twaalf mensen in Dokkum opgevangen gaan worden.

Roos Ykema, Raard (werkzaam in Ter Apel voor MiGrea)

Auteur: Roos Ykema, Raard (werkzaam in Ter Apel voor MiGrea)
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio