INGEZONDEN: Woningbouw heeft langere termijnvisie nodig · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

INGEZONDEN: Woningbouw heeft langere termijnvisie nodig

zondag 06 maart 2022

TYTSJERKSTERADIEL – We zitten in een wooncrisis. Het tekort aan betaalbare woonruimte is groot. Jongeren en starters vissen steeds achter het net en wonen langer thuis dan de generaties voor hen. De wachttijd voor een huurhuis loopt op tot in jaren. Vanwege het beperkte aanbod zitten veel mensen vast in hun huis, terwijl ze eigenlijk iets anders willen. De grote vraag is hoe we de komende jaren, ook in Tytsjerksteradiel, de druk op de beperkte ruimte gaan verdelen. We willen er wonen, werken, recreëren maar we hebben ook ruimte nodig voor landbouw, natuur, hernieuwbare energie, klimaatadaptatie en het verkeer. Een oplossing is niet zomaar voorhanden en vraagt om een goede doordenking, vanuit vaste waarden.

De huidige wooncrisis schreeuwt om een andere benadering. Wonen is geen dienst of een product, waar primair de markt in kan voorzien. Een huis is meer dan een stapel stenen of een beleggingsobject. Het is een thuis en de buurt waar dat huis staat is een gemeenschap, waar mensen prettig en veilig met elkaar samenleven. Wonen is een grondrecht en daarmee een zaak van algemeen belang. Jongeren en starters voelen de druk van de woningmarkt letterlijk, omdat ze worden geremd in hun leven zolang ze geen eigen plek vinden om te wonen, een gezin te starten of een volgende stap te zetten in hun loopbaan.

Ook veel senioren zitten vast in hun eigen huis. Als ze willen verhuizen, moeten ze veelal voor een kleinere woning meer huur betalen dan voor de huidige – vaak te grote –  woning. En als ze hun hypotheek hebben afgelost, waarom zouden ze dan verhuizen naar iets wat hogere woonlasten oplevert?  Er moet meer keus zijn in een aantrekkelijk en gevarieerd aanbod van zelfstandige woonvoorzieningen, al dan niet in combinatie met zorg of ondersteuning. Zolang dat aanbod ontbreekt stokt de doorstroom. Vooral ook in de kleinere dorpsgemeenschappen.

Het probleem, het moeilijk kunnen vinden van een passende en betaalbare woning, is dus niet zomaar een probleem voor jongeren, starters en middeninkomens. Het is een vraagstuk voor ons allemaal: we staan of vallen met de gerichtheid op elkaar, met een gevoel van verantwoordelijkheid. Er is geen wondermiddel dat de wooncrisis in één klap oplost. In eerste instantie dient nieuw woonbeleid te worden ontwikkeld en vormgegeven vanuit het gemeenschappelijk belang. De  mienskip staat centraal. En als wij volkshuisvesting weer als een gemeenschappelijke belang gaan zien, zijn de lokale gemeenschappen als eerste aan zet. Burgers dienen zoveel als mogelijk directe zeggenschap over hun eigen leefomgeving te krijgen. Creatieve, particuliere initiatieven, gebaseerd op een right to challenge, zorgen voor een grotere betrokkenheid van mensen bij hun eigen woonomgeving. Knarrenhofjes, buurttuinen en mienskipshûzen dragen bij aan een sterke gemeenschap, waar mensen zich thuis voelen.

Een woonvisie moet voor de langere termijn en duidelijk zijn. Welke bouwlocaties waar en in welke volgorde? En wat als de markt zich anders ontwikkeld? Tytsjerksteradiel ligt dicht bij een mogelijk toekomstige Lelylijn en is dan een ideale woon-werklocatie. Dan lijkt een uitbreidingslocatie met voldoende ruimte en in het bezit van de gemeente, zoals de Warren, cruciaal: financieel al afgeschreven dus heel goedkoop en duurzaam te ontwikkelen o.a. met modulaire, drijvende woningen, maar ook levensloopbestendig en voor starters.

  • Stel in zo’n visie ook duidelijke doelen, zoals bijvoorbeeld dat senioren met een lager inkomen voor ongeveer dezelfde huurprijs als ze nu betalen mogen doorstromen naar een nieuwe seniorenwoning.
  • Met meer mogelijkheden om als familie zelfstandig bij elkaar te wonen, door o.a. mantelzorg- en kangoeroewoningen te realiseren. En mogelijk voorrang geven aan eigen inwoners of mensen met een vitaal beroep waaraan in de gemeente veel behoefte is zoals aan politieagenten, leraren of verpleegkundigen. Stimuleer nieuwe woonconcepten met aandacht voor sociale samenhang, zoals de “knarrenhofjes”, tiny houses, collectief particulier opdrachtgeverschap of vernieuwende houtbouw. Kijk bij vrijkomende kantoren en bedrijven naar de mogelijkheid tot herbestemmen. En geef de woningcorporatie meer ruimte om van winst naar waarde te gaan. Duurzame sociale huurwoningen om de samenleving te versterken.

Een langetermijnvisie op ruimtelijke ordening en wonen geeft de samenleving duidelijkheid en houvast en stimuleert de creativiteit en het zelfinitiatief van de inwoners. Onze CDA fractie zal in de komende raadsperiode er, gezien de huidige ontwikkelingen, dan ook voor pleiten de vastgestelde woonvisie uit 2019 te herzien.  Het vergroot zo de kansen dat we ons binnen afzienbare termijn uit deze wooncrisis kunnen ontworstelen.

Gert van der Meijden, Age Kramer

Raadsleden CDA Tytsjerksteradiel

 

 

 

 

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio