De colleges van de Noordoost Friese gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Kollumerland e.o., Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben ingestemd met een financiële bijdrage aan het project ‘Zelfontdekkend Gastheerschap’. Het tweejarige project is een initiatief van de werkgroep Dwaande, bestaande uit Henk Pilat (Stichting Waddengroep), Theo Jansma (FisK), Hinke Kemper (VVV Lauwersland) en Lammert de Hoop (Cronique).
Het project bouwt voort op de regiomarketingcampagne ‘Noordoost Fryslân echt mooi’ en wil versterking van de toeristische attractiewaarde van Noordoost Friesland door een ondernemersnetwerk met een zelfscholende en productvernieuwende werking. Eerste doelgroep is de kleinere toeristische ondernemer en accommodatiebeheerder in Noordoost Fryslân. Het project wordt gesteund door Plattelânsprojecten Noordoost Fryslân en wordt uitgevoerd in samenwerking met VVV Lauwersland.
Ontdekken als gastheerschap
Noordoost Fryslân wil haar attractiewaarde verhogen voor de toeristische bezoeker. Liefst op een authentieke manier die ergens anders niet te beleven is. Het hele gebied als attractie is het uitgangspunt van het project. “Een gebied ontdekken is niet alleen de tip van een folder of website. Het begint vooral bij mensen die de regio kennen en hun gasten wijzen op dingen die bij hun interesse aansluiten. Grootschalige dagattractieparken zijn hier niet. Wel veel unieke avonturen voor een hele dag of een dagdeel. Veelzijdig genoeg voor langdurig verblijf met voor elk wat wils,” zegt Lammert de Hoop namens de projectgroep ‘Zelfontdekkend Gastheerschap’. Vooral streekspecifieke beleving met een hoog doegehalte is belangrijk voor het project. Dat kan variëren van de tip voor een boerderijbelevenis in de lammertijd of een theaterwandeling in Dokkum, tot een slik-en-kwelderavontuur in het Noorderleegh en spannende navigatietochten in de regio met een I-Phone of I-pad.
Praktisch ondernemersnetwerk
Het project is bedoeld als investering in eigen kracht: zelfscholing door wederzijdse tips, samenwerking in nieuwe promotievormen, professionalisering van ‘streekeigen gastheerschap’. Bekijken wat er is en verbinding leggen met andere initiatieven voor streekeigen promotie is een belangrijk doel. De Dwaande-campagne wil met dit project productvernieuwing stimuleren en samenwerking tussen ondernemers in alle NOF-gemeenten een steuntje in de rug geven. De Hoop: “Entertainment en unieke ervaring scoren hoog bij de toeristische consument van vandaag. Met inventief streekeigen gastheerschap laten zien dat hier meer te beleven is dan je denkt: dat is de uitdaging.”