Je leerde fietsen op de fiets van een ander · Foto('s): 
RECLAME

Je leerde fietsen op de fiets van een ander

dinsdag 31 maart 2020

‘Hé kleine meid op je kinderfiets.’ Herman van Veen zong het al. Voor veel mensen niet alleen een herkenbaar lied, ook een herkenbaar gegeven: leren fietsen. Dat gebeurt meestal met vallen en opstaan en lijkt zo gewoon. Toch is leren fietsen een bijzonder moment. Immers; als je het eenmaal kunt, verleer je het nooit meer. Dat is best bijzonder.

De meeste kinderen leren fietsen op de lagere schoolleeftijd. Daar is nog niets aan veranderd, alhoewel er tegenwoordig veel meer hulpmiddelen zijn zoals eerst een loopfiets, dan een kleine fiets met zijwieltjes en dan een meisjesfiets of een jongensfiets met alles erop en eraan. Vroeger werd er niet aan loopfietsen en zijwielen gedaan. Je kon oefenen op de fiets van je zus of je broer, je vader of je moeder. Ongeacht of je een meisje of jongen was.

Als je geluk had kreeg je een eigen fiets

Als je het uiteindelijk onder de knie had, kwam er -als je geluk had- een eigen fiets. Een echte jongensfiets bijvoorbeeld. Meestal had je pas echt een eigen fiets in je bezit als je ging studeren. Dan was die fiets noodzakelijk en in de meeste gevallen was dit de traditionele omafiets of een afgeleide daarvan. Tweede- of derdehands ook nog.

Er kon gelukkig niet veel aan stuk. Er zat een dichte kettingkast op en van handremmen was geen sprake. Versnellingen waren er ook niet. De lage instap maakte het tot een damesmodel, maar jongens hadden hem ook. Het enige onderscheid tussen beide sekse werd gemaakt doordat meiden de spaken nogal eens versierden met draden van verschillende kleuren wol. Dat was toen hip. Tegenwoordig zou je dat een Bohemian fiets noemen.

Ook de jeugd heeft de e-bike ontdekt

Onder studenten is de omafiets als meisjesfiets en ook voor jongens, nog altijd populair. De Swapfiets kan daar niet aan tippen. Ook al is de band nog zo blauw. De eenvoud en het vintage imago (zal dat het zijn?) maakt de fiets nostalgisch en stoer tegelijk.

Wie in deze tijd leert fietsen, lijkt overigens nauwelijks genoegen te nemen met een ‘gewone’ ofwel eenvoudige fiets. De jeugd wil een mountainbike of een fiets met minstens zeven versnellingen, om over een e-bike maar te zwijgen. De tijd dat die alleen maar aangeschaft werden door zestigplussers lijkt allang voorbij. De jeugd heeft de e-bike ook ontdekt.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio