Johannes Kramer, bouwactie en Donorregister in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Johannes Kramer, bouwactie en Donorregister in de Weekend Nieuwsshow

zaterdag 26 oktober 2019

Middenin het tumult van de stikstofdiscussie werd half oktober bekend dat Johannes Kramer is voorgedragen als burgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân. Hoe dat voor hem was en waarom hij graag burgemeester wordt van deze gemeente vertelde hij in de Weekend Nieuwsshow van 26 oktober.

Voorlopig is Kramer als gedeputeerde van de provincie Fryslân nog druk met andere zaken, waaronder het stikstofbeleid. Dat beleid speelt ook een belangrijke rol bij de actie die de bouwsector gaat voeren op woensdag 30 oktober. In die sector speelt echter nog meer de problematiek met de zogenaamde PFAS. Dat zijn chemische stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu en in onder andere grond en bagger terechtgekomen zijn. Bouwe Stiemsma van Bouwend Friesland en WMR Rinsumageast gaf een toelichting over de problematiek en de actie.

Roelof Postma en Bert Kooistra van Dorpsbelang Broeksterwâld en DOM (Dorpsontwikkelingsmaatschappij) vertelden over de plannen en financiering voor de reconstructie van De Brink in Broeksterwâld. Ook Sjoerd-Jan van Gunst gaf een toelichting op zijn plannen: op het erf van hem en zijn vrouw in Hallum moet een centrale wasplaats voor trekkers en vrachtwagens komen.

In Kollumerzwaag en Veenklooster staat brandveiligheid vanaf 28 oktober een week lang centraal. Kinderen van De Stapstien gaan op pad als ambassadeur om de brandveiligheid in woningen te bekijken, er is een brandoefening en een voorlichtingsavond. Coördinator Brandveilig Leven Wytze Brandsma van Brandweer Fryslân vertelde erover en gaf tips. Tips voor mensen met trouwplannen kwamen van Jan Veenma van Jan Cooks 4 You en prijsvraagsponsor Hinke Elzinga-Wiersma van Moai Mei Blommen. Op 1 november is er een trouwbeurs in de Grote Kerk in Dokkum. Bakker Femme Haakma van Bakkerij van Eck in Damwâld vertelde als Ondernemer van de Week over zijn vak en de bakkerij.

Verslaggever Lammert Brouwer peilde op straat de meningen over het Donorregister. Op 1 juli 2020 gaat een nieuwe donorwet in, maar veel mensen hebben hun keuze om wel of geen donor te willen zijn nog niet ingevuld. Hoeveel mensen op straat hebben dat al gedaan en welke keuze maken ze? Transplantatiecoördinator Gryte Schaafstal van het UMCG ging in op vragen die leven rondom het donorschap en benadrukte het belang van de nieuwe manier van donorregistratie.

Naast agendatips voor dit weekend, kwamen ook andere agendatips aan bod. Met Jantsje Wiersma werd gesproken over een fotoavond in MFC De Tredder in Westergeest op 29 oktober. Baukje Brander en Sietske van der Weg vertelden over een ander bijzonder project: de reizende expositie ‘Verhaal in beeld’ die op 1 november van start gaat. Verhalen van mantelzorgers zijn in beeld gebracht met foto’s en beeldhouwwerk en geven aanleiding tot het uitwisselen van ervaringen. Op 2 november is er ook een speciale Dag van de Mantelzorg in De Westereen.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Johannes Kramer, bouwactie en Donorregister in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
Johannes Kramer, bouwactie en Donorregister in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?