Kranslegging en herdenking in Dokkum op 24 januari 2022 online · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

Kranslegging en herdenking in Dokkum op 24 januari 2022 online

donderdag 20 januari 2022

DOKKUM – De jaarlijkse kranslegging en herdenking van de 22e januari 1945 vindt ook dit jaar weer plaats. Het is dit jaar 77  jaar geleden dat 20 gevangenen afkomstig uit gevangenissen in Leeuwarden en Groningen zijn omgebracht aan de Woudweg in Dokkum.

Gewoonlijk is deze herdenking op 22 januari, maar dat valt dit jaar op een zaterdag, vandaar dat de herdenking dit jaar op maandag 24 januari is.

Ieder jaar herdenken we de slachtoffers met een bijeenkomst bij het monument aan de Woudweg.
Dit doen we samen met betrokkenen en familie. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noardeast-Fryslân, het comité tot herdenking van de 22e januari en de Bond van Friese Wapenbroeders leggen samen met leerlingen van het Dockinga College kransen bij het monument.

Online programma vanwege maatregelen coronavirus
De gemeente Noardeast-Fryslân en het Dockinga College hebben een passend programma gemaakt, waarin samen met betrokkenen en familie de slachtoffers herdacht worden. In verband met de maatregelen tegen het coronavirus zal het programma dit jaar volledig online zijn.
Alleen direct betrokkenen zijn bij dit programma aanwezig. Het publiek kan de herdenking volgen via een livestream. Dit kan via de website van het Dockinga College: www.dockinga.nl. Van daaruit volgt u de instructies.

Het programma
Het programma voor de kranslegging en herdenking begint om 10:30 uur. Door enkele leerlingen wordt een lied gezongen. Ook zal er een gedicht worden voorgedragen door een van de leerlingen. De namen van de slachtoffers worden voorgelezen en toespraken zijn er van burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslan en door Geert van Lonkhuyzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Dockinga College. In een stille tocht wordt door de aanwezigen naar het monument aan de Woudweg gelopen waarna er 2 kransen bij het monument worden gelegd.

Monument geadopteerd
Het Dockinga Collega heeft het monument aan de Woudweg geadopteerd. Elk jaar besteden leerlingen aandacht aan deze gebeurtenis. Dit gebeurt niet alleen in de lessen. Ze werken ook mee aan de herdenking door op hun eigen wijze een brug te slaan van vroeger naar nu, veelal door theater en muziek. En ze helpen mee bij de kranslegging.

Wat gebeurde er op 22 januari 1945?
Op 22 januari 1945 werden aan de Woudweg in Dokkum 20 mannen gefusilleerd op bevel van de Duitsers. Dit was als wraak voor een verzetsactie in De Valom. Bij deze bevrijdingsactie overvielen verzetsmensen een Duitse auto met arrestanten. Als gevolg daarvan stierven een Duitse SD’er en zijn chauffeur. De Duitsers besloten toen 20 mannen te fusilleren. Ze selecteerden gevangenen uit de gevangenis in Leeuwarden, verzetsstrijders en Joden. Dit waren nog geen 20 personen. De Duitsers wezen toen nog 11 gevangenen aan uit de gevangenis van Groningen, ook verzetsstrijders en Joden. Alle verzetsstrijders hadden ook zonder deze wraakactie waarschijnlijk de doodstraf gekregen. De eerste vijf slachtoffers die aan de Woudweg gefusilleerd werden, kwamen uit de omgeving van Dokkum.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio