Krimp of geen krimp, ervaren leefbaarheid hoog in Fryslân · Foto('s): 

Krimp of geen krimp, ervaren leefbaarheid hoog in Fryslân

donderdag 23 juni 2016

In de krimpregio Noordoost-Fryslân wordt de leefbaarheid nagenoeg hetzelfde gewaardeerd als in de rest van Fryslân, ook de waardering voor de voorzieningen ontloopt elkaar weinig. Dit blijkt uit een onderzoek naar krimp en leefbaarheid onder 1434 leden van het Fries burgerpanel van het Fries Sociaal Planbureau (FSP).

Slechts helft platteland tevreden over toegang tot snel internet

Op het platteland is iets meer dan de helft van de panelleden tevreden met de toegankelijkheid tot snel internet (51%). In de meer stedelijke gebieden is dit hoger met bijna driekwart (73%). In discussies over leefbaarheid is toegang tot snel internet een geliefd onderwerp. Het belang van snel internet groeit snel. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van internet in de zorg (e-care), in het onderwijs, maar ook voor de bedrijfsvoering op kantoor en boerderij.

Anderen moeten zich inzetten voor leefbaarheid

Van het Fries burgerpanel is ruim 80% het er over eens dat iedere burger zich zou moeten inzetten voor de leefbaarheid in eigen dorp of wijk. Wanneer het echter henzelf betreft valt dit percentage terug tot bijna de helft hiervan (45%). Daarnaast zien de leden een grote rol weggelegd voor gemeenten. Van de provincie en regering wordt veel minder inzet verwacht.
minder inzet verwacht.

Platteland steekt liever handen uit de mouwen

De manier waarop iemand het liefst bijdraagt aan leefbaarheid verschilt tussen dorp en de meer stedelijke gebieden. Zo valt op dat een proactieve inzet (actief deelnemen, samenwerken met buurtbewoners) bij leden op het platteland populairder is. De passievere inzet zoals geïnformeerd worden of vrijblijvend deelnemen worden vaker genoemd door de leden uit de meer stedelijke gebieden.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio